Het idee van het nieuwe zorgstelsel waarbij mensen zelf op zoek gaan naar de beste verzekeraar is volgens CDA-minister Veerman (Landbouw) "onzin, echt een fictie". SP-Kamerlid Agnes Kant juicht deze plotselinge aanval van gezond verstand van harte toe en heeft de minister gevraagd om dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje een toelichting te geven.

De bewindsman doet zijn uitspraken in de Volkskrant van vandaag. De minister denkt niet dat belangrijke politieke doelen van de stelselherziening, meer concurrentie en meer kostenbeheersing, zullen worden behaald. Hij betwijfelt ook of mensen echt tientallen verzekeraars gaan vergelijken. "De vrijmaking van de energiesector levert het bewijs," zegt hij." Nog geen 10% van de klanten is naar een andere leverancier overgestapt."

Zijn scherpe kritiek gaat helaas wel meteen gepaard met de gemakkelijke verzuchting dat het te laat is om er een discussie over te beginnen. "Daar ben ik het natuurlijk niet mee eens," zegt zorgwoordvoerder Agnes Kant. "Het is nooit te laat om zeer slechte plannen opnieuw ter discussie te stellen. Hoe lang moet het straks fout gaan voor we die discussie wà©l weer mogen voeren?"

De SP hoopt dat Veerman dit verhaal overeind houdt en zijn kritiek tijdens het Vragenuurtje met verve uitdraagt, en niet wegkruipt achter een "sorry, zo was het niet bedoeld", zoals tegenwoordig voor dit kabinet gebruikelijk is.

bron:SP