Minister Laurens Jan Brinkhorst van Economische Zaken en de Vlaamse minister Fientje Moerman van Economie en Onderzoek geven op woensdag 25 mei op de High Tech Campus in Eindhoven het startschot voor het nieuwe Holst Centre. Het Holst Centre moet zich ontwikkelen tot een internationaal erkend open onderzoeksinstituut dat technologieën ontwikkelt voor intelligente, draadloze, sensorgebaseerde microsystemen en systemen-op-folies. Het Vlaamse IMEC en het Nederlandse TNO zijn de initiatiefnemers, eerste industriële partner is Philips.  

Microsystemen zullen ons leven en welzijn de komende jaren steeds meer beïnvloeden; ze kunnen er voor zorgen dat verschillende technologieën worden geïntegreerd tot kleine autonome systemen en netwerken met verschillende functies zoals sensing, verwerking van data en draadloze communicatie. Voorbeelden van toepassingsgebieden zijn nieuwe typen displays en verlichtingsbronnen, geminiaturiseerde sensoren voor monitoring in de zorg en detectie van voedselkwaliteit in de keten. Systemen-op-folies (onder andere flexibele zonnecellen en beeldschermen/krant) zijn dankzij hun flexibiliteit gemakkelijk te integreren in allerlei producten en goedkoop te produceren in grote oplages, waardoor het een bredere commerciële toepassing kan krijgen.  

Het Holst Centre bundelt de krachten van bedrijven, onderzoeksinstellingen en universiteiten en gaat technologieën en technologieplatforms ontwikkelen waardoor de industrie nieuwe producten sneller en efficiënter op de markt kan brengen. 
 
bron:EZ