MKB-Nederland is verheugd met het voornemen van minister Brinkhorst (Economische Zaken) om de nieuwe beurs Alternext voor kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen. De bewindsman laat uitzoeken of de overheid via de zogeheten groeiregeling borg kan staan voor beleggers.

De overheid staat bij de groeiregeling garant voor investeringen in startende en snel groeiende bedrijven. Hierdoor is het voor beleggers aantrekkelijker in risicodragend kapitaal te participeren. Het gaat om investeringen van één tot vijf miljoen euro. Brinkhorst wil deze regeling nu zodanig aanpassen dat ook Alternext ervan kan profiteren. De minister is hierover in overleg met beursorganisatie Euronext en MKB-Nederland, de initiatiefnemers van de nieuwe mkb-beurs.
MKB-Nederland heeft eerder gepleit voor steun van Alternext. De koepelorganisatie ziet de beurs als een verrijking voor het midden- en kleinbedrijf. Volwassen bedrijven kunnen makkelijk aan externe financiering komen. Ook kunnen ondernemers via de beurs hun bedrijf overdragen door hun aandelen te verhandelen.

Alternext gaat waarschijnlijk dit voorjaar nog van start. MKB-Nederland verwacht dat er voldoende vraag zal zijn vanuit het bedrijfsleven voor een notering. Het succes van vergelijkbare beurzen in Frankrijk en Engeland tonen dit aan.
bron:MKB