Lebara Nederland introduceert op 19 september een mobiele telefoon die speciaal gericht is op moslims. Met de speciale software van de Ilkone i800 worden moslims ondersteund bij hun dagelijkse religieuze rituelen. De moslimtelefoon is in het Midden-Oosten en Maleisië al enige tijd al op de markt en is daar een groot succes. De introductie in Nederland vindt plaats vlak voor de Ramadan, de Islamitische vastenmaand, die begin oktober
aanvangt.

De Ilkone i800 heeft naast de gangbare toepassingen van een mobiele telefoon diverse religieuze functies: de gebedstimer die vijf maal per dag oproept tot gebed, de Quibla die de richting naar Mekka aangeeft en een automatische trilstand tijdens gebed. Met behulp van GPRS en een database berekent de telefoon op basis van de ingegeven positie de exacte richting naar Mekka en de precieze gebedstijden. Bovendien bevat de telefoon een islamitische kalender en de complete versie van de Koran.

De religieuze toepassingen zijn vooralsnog alleen geschikt voor soennitische  moslims (van alle zes bestaande stromingen binnen het soennisme). Het merendeel van de à©à©n miljoen moslims in Nederland is soennitisch. Aan een shiitische versie wordt gewerkt. Het taalmenu van de telefoon heeft zeven taalopties, waaronder Nederlands, Engels en Arabisch. De Koran is alleen in het Arabisch en het Engels beschikbaar.

Het toestel is geschikt voor alle netwerken, is simlock-vrij en is geschikt voor zowel prepaid als postpaid gebruik. De telefoon is vanaf 19 september in heel Nederland verkrijgbaar bij BelCompany.

Over Lebara Nederland
De distributeur van de Ilkone i800 is Lebara Nederland. Daarnaast opereert Lebara Nederland als mobiele operator voor internationaal bellen onder de naam Lebara Mobile.

bron:AMD