Op Schiphol zie je een winkel met allerlei plastic vliegtuigen. Wanneer je op de doos gaat kijken in de winkel zie je dat je met lijm alle onderdeeltjes aan elkaar moet lijmen en dat je daarna de stickers erop kan plakken. Een heel karwei. Maar daarna heb je ook wat. Een supersnelle straaljager die tot op de detail in het klein is neergezet.

Je kent het wel van vroeger van die oude oom ergens de familie of die opa aan de kant van de schoonfamilie. Zij zaten altijd met hun neus op de vleugel om precies het onderdeel ervan op de juiste wijze te plakken. Ze konden niet gestoord worden want het was precisie werk en ze zetten hun ziel en zaligheid erin om het model zo goed mogelijk in elkaar te zetten door middel van de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op te volgen.

Je zoon kijkt nu Samson en Gert op de Belgische zender. De serie die door studio 100 is opgenomen vertelt dat de burgemeester ook altijd vliegtuigen aan het kleven is. Zijn lust en zijn leven. De dossiers mogen even blijven liggen want de burgemeester is nu druk bezig met zijn meester werkje. En waar de burgemeester moeite met de lijm heeft, gaat het je zoon goed af. En die oom en de opa lukt het ook aardig met het in elkaar zetten van de straaljager, de supersnelle auto of de leger tank.

En nu kijk je online rond in de budget modelbouw winkel zoals die van Plakkers, inc want je had al zoiets gezien in de lokale speelgoed winkel waar allerlei modellen te koop zijn zoals leger wagens, auto's en zelfs schepen om te bouwen. Op internet vind je zelfs hobby zaken hier en daar in de stad of in een verdwaald dorp waar volop wordt gebouwd.

De verjaardag van je zoon is al gauw. En je zit altijd met je handen in je haar wat je nu aan opa moet geven. Dan is een mooi cadeau waarmee ze uren zoet zijn en zich niet meer zo snel vervelen zoals een modelbouw vliegtuig een goed idee. Nu ben je toch op Schiphol waar je meteen die mooie airbus kunt kiezen. Of dat mini straaljager om mee te beginnen voor je zoon. Opa en oom zijn al volleerd op het gebied van modelbouw dus die zijn blij met een viermaster of een Concorde om te bouwen. Modelbouw laat harten sneller kloppen.