De arrestatie van politieke dissidenten in 2003 werpt nog steeds een schaduw over Cuba. Het grootste gedeelte van de 75 gevangengenomen mannen wordt nog steeds vastgehouden vanwege hun kritiek op het gebrek aan politieke vrijheid in hun land. De poging hun de mond te snoeren is echter mislukt, want hun vrouwen en dochters hebben via vreedzame protesten die iedere zondag plaatsvinden internationale aandacht voor de zaak gekregen.

 

Sinds begin 2004 noemen ze zichzelf de Dames in het Wit (Damas de Blanco). Door witte kleding te dragen als symbool voor onschuld en zuiverheid herinneren ze aan de Argentijnse vrouwen uit de jaren zeventig die een vergelijkbare tactiek hanteerden om informatie over hun vermiste kinderen te eisen tijdens de militaire dictatuur.
 
De betrekkingen van de Europese Unie met Cuba zijn door de arrestatie van de dissidenten ernstig bekoeld. In april 2004 nam het Europees Parlement een resolutie aan ter ondersteuning van de gevangengenomen mannen. De resolutie riep op tot de vrijlating van de mannen en stelde dat hun arrestatie "een schending van de meest elementaire mensenrechten, met name met betrekking tot de vrijheid van uitdrukking en politieke vereniging, vormde." Tevens eiste de resolutie dat de Cubaanse regering "belangrijke veranderingen doorvoert op weg naar volledig respect van fundamentele vrijheden." Ook ministers van de EU-regeringen legden een verklaring af waarin werd gesteld dat de handelwijze van Cuba "betreurenswaardig" was.
 
Er werd een reeks sancties afgekondigd waarmee de banden tussen de regering van Cuba en de EU werden doorgesneden. Sinds januari van dit jaar zijn de sancties echter opgeheven en de contacten hersteld, omdat Europa probeert de ´zachte druk' van economische en politieke overreding te gebruiken om de situatie in Cuba te verlichten - het land is sterk afhankelijk van toerisme en 20% van de bevolking leeft in armoede.
 
De Dames in het Wit gaan door met hun protest, ondanks de pogingen hen het zwijgen op te leggen. De ergste aanval op de Dames vond op 20 maart 2004 - Palmzondag - plaats toen ze werden lastiggevallen en beledigd door leden van de officiële Vrouwenfederatie van Cuba.
 
Er bestaat brede internationale steun voor hun zaak. De nominatie voor de Sacharov-prijs van het Europees Parlement voor vrijheid van denken onderstreept hun moed en toewijding aan de mensenrechtensituatie in Cuba. De groep wordt tevens ondersteund door het International Committee for Democracy in Cuba (ICDC), waarvan de oprichter, de voormalige Tsjechische president Vaclav Havel, recentelijk een brief afleverde bij de Iberisch-Amerikaanse top waarin hij opriep Cuba te houden aan eerdere verklaringen met betrekking tot de mensenrechten.

bron:Europees Parlement