Artsen zonder Grenzen, andere NGO's, wetenschappers en een aantal Nobelprijswinnaars uit de hele wereld hebben vandaag hun steun betuigd aan het 'Drugs for Neglected Diseases Initiative'.

De ondertekenaars eisen dat de politieke leiders onderzoeksprioriteiten vastleggen, blijvende financiële steun geven en de patent- en regelgevingsbarrià¨res verminderen, om essentiële Onderzoek- en Ontwikkelingsactiviteiten (R&D) te stimuleren. Op die manier willen ze wereldwijd een nieuwe dynamiek op gang brengen om het wetenschappelijk onderzoek toe te spitsen op de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, diagnosetests en vaccins voor ziekten die vooral armen treffen.

AzG is gefrustreerd, omdat ze ontoereikende medische technologie moet gebruiken om patiënten te behandelen met slaapziekte, leishmaniasis en andere ziekten die vooral mensen in de ontwikkelingslanden treffen.

'Met de bestaande diagnosetest kunnen we slechts in de helft van de gevallen bepalen of een patiënt al dan niet tuberculose heeft. Bij mensen die zowel tbc als HIV hebben en bij kinderen is de test zelfs nog minder betrouwbaar. Er bestaat nog altijd geen eenvoudige, doeltreffende test om deze patiënten te diagnosticeren', aldus dr. Tido von Schoen-Angerer, R&D-coà¶rdinator van de AzG-campagne voor Toegang tot Levensredddende Geneesmiddelen. 'We willen geen tweederangsgeneeskunde beoefenen puur en alleen omdat de meeste van onze patiënten in de arme landen leven. Wat we nodig hebben, is een medische innovatiecultuur die tegemoet komt aan de behoeften van verwaarloosde patiënten, en we vinden dat de regeringen daar dringend werk van moeten maken'.

De strijd tegen verwaarloosde ziekten is op dit moment niet doeltreffend en krijgt absoluut te weinig middelen. Ze is te zeer afhankelijk van liefdadigheid, wat geen goede aanpak is voor een mondiaal probleem. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie heeft tot nog toe van R&D nog altijd geen duidelijke prioriteit gemaakt. Elk jaar gaat er wereldwijd meer dan 100 miljard dollar naar gezondheidsonderzoek, terwijl er drie miljard dollar nodig is voor de strijd tegen verwaarloosde ziekten. Er worden dus duidelijk verkeerde prioriteiten gesteld. R&D-kosten worden vooral betaald met de verkoop van geneesmiddelen. Dat heeft tot gevolg dat de geneesmiddelen en diagnosetests onbetaalbaar zijn voor de armen en dat er geen markt is voor verwaarloosde ziekten.

Het 'Drugs for Neglected Diseases initiative' (DNDi) is een onafhankelijke non-profitorganisatie die geneesmiddelen ontwikkelt en gevestigd is in het Zwitserse Genà¨ve. De stichtende partners zijn: het Keniaans Medisch Onderzoeksinstituut, de Oswaldo Cruz-stichting in Brazilië, het Pasteur-instituut in Frankrijk, het Maleisische ministerie van Volksgezondheid, de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek en Artsen zonder Grenzen.

bron:AZG