Monnickendam viert dit jaar dat het al 650 jaar in het bezit is van stadsrechten. Ter gelegenheid hiervan geeft TPG Post een speciaal postzegelvelletje uit. De burgemeester van Waterland, E.F. Jongmans, ontvangt vandaag uit handen van R. Rempe, directeur Consumentenmarkt van TPG Post, dit bijzondere postzegel-velletje dat een mooi beeld schetst van de stad Monnickendam.

De heer Jongmans, burgemeester van Waterland, is uitermate blij met de postzegel:'Een geweldig initiatief en een geslaagd ontwerp. Wellicht dat deze kleine postzegel voor mensen aanleiding is om het monumentale stadje eens in het groots te bekijken. En dan blijkt Monnickendam in het echt zelfs nog mooier dan op deze prachtige zegel, zeker tijdens de feestweken van 7 t/m 24 juli'.
De zegel is uniek in zijn soort en alleen verkrijgbaar in de gemeente Waterland. Deze postzegels maken deel uit van de postzegelserie'Mooi Nederland'. Met deze serie zet TPG Post dit jaar tien Nederlandse steden en dorpen in het zonnetje. Esther de Vries uit Amsterdam heeft het postzegelvelletje ontworpen.

650 Jaar stadsrechten voor Monnickendam
In het postzegelvelletje zijn culturele en historische elementen uit de stad Monnickendam verwerkt, die een mooi beeld geven van de stad. Het postzegelvelletje bevat 5 gelijke postzegels 0,39 eurocent.
Op 25 februari 1355 kreeg Monnickendam zijn stadsrechten uit handen van Willem van Beieren, graaf van Holland. De stad Monnickendam vormde een eigen rechtskring met een eigen wetgeving, een eigen rechtspraak en een eigen bestuur. Een kerk werd gebouwd op een driesprong in de stad, tegenwoordig resteert hiervan alleen de Speeltoren, die op het postzegelvelletje uiteraard niet ontbreekt.
Grote zeeschepen konden Monnickendam aandoen, met als gevolg dat Monnickendam een bloeiende handel met de Oostzeelanden onderhield. Nog steeds speelt het water in Monnickendam een belangrijke rol. Op het postzegelvelletje is de haven te zien met een zeilbootje en verschillende vissersboten; er ligt ook een cruiseschip afgemeerd. Het bruggetje in het midden geeft watertoeristen toegang tot het IJsselmeer.
Naast de eerder genoemde Speeltoren staat er in Monnickendam een groot aantal monumenten. Eà©n van deze monumenten is de Grote- of Sint Nicolaaskerk. Deze kerk is beeldbepalend als je Monnickendam nadert en heeft daarom een prominente plaats gekregen op de postzegel.

Serie 'Mooi Nederland'
De postzegelserie'Mooi Nederland'bestaat uit tien postzegelvelletjes met elk als onderwerp een Nederlandse woonplaats. Ook in 2006 en 2007 verschijnen postzegelseries 'Mooi Nederland'. De postzegelvelletjes tonen steeds bekende en karakteristieke gebouwen en locaties uit de woonplaats. Bijzonder is dat wanneer je alle tien velletjes op volgorde van uitgiftedatum naast elkaar legt, zij samen à©à©n lang panorama vormen van 'Mooi Nederland'.

De oplage is beperkt en varieert per postzegelvelletje. De postzegels hebben een frankeerwaarde van 0,39 eurocent. Medio oktober verschijnt de gehele serie van tien verschillende postzegels 'Mooi Nederland' op twee postzegelvelletjes van elk vijf zegels.
TPG Post ontvangt zeer regelmatig aanvragen van Nederlandse gemeentes voor'eigen'postzegels. Met de serie 'Mooi Nederland' is nu een kader gecreëerd waarbinnen aan dergelijke aanvragen tegemoet gekomen kan worden. Vandaag geeft TPG Post de postzegels van Monnickendam en Goes uit. Dit is de derde reeks uit de hele serie 'Mooi Nederland'. Eerder dit jaar ontvingen Nijmegen en het dorpje Nederland (gemeente Steenwijkerland, Overijssel) de primeur. Later dit jaar volgen nog Amsterdam, Bolsward, Roermond en Papendrecht.

Ontwerpster
De hele serie 'Mooi Nederland' wordt ontworpen door Esther de Vries. Zij bezocht zelf alle steden en dorpen. De foto's die zij heeft gemaakt van gebouwen, plekken en voorwerpen heeft zij
gebruikt in haar ontwerpen. Op het eerste gezicht lijken de postzegelvelletjes een horizon te verbeelden, maar als je goed kijkt, wordt onder andere door de schaalverschillen duidelijk dat het hier niet om een realistische voorstelling gaat, maar meer om een landschap vol herinneringen van de ontwerpster aan de desbetreffende woonplaats. Esther de Vries studeerde in 1998 af aan de Rietveld Academie en werkt sindsdien als zelfstandig grafisch ontwerper in Amsterdam.

Verkrijgbaarheid
De postzegels 'Mooi Nederland Monnickendam' hebben een oplage van 100.000 velletjes en zijn vanaf 14 juni verkrijgbaar in de gemeente Waterland bij de lokale (postzegel)verkooppunten. Verder is het velletje landelijk verkrijgbaar bij de Collect Club van TPG Post en via www.tpgpost.nl.
Medio oktober verschijnt de gehele serie van tien verschillende postzegels 'Mooi Nederland'op twee postzegelvelletjes van elk vijf zegels. Deze zullen in heel Nederland te koop zijn bij alle bekende postzegelverkooppunten en via www.tpgpost.nl.

bron:TPG Post