Vanuit de Kaapverdiaanse gemeenschap is een grootschalig erfgoedproject opgestart waarin verschillende instanties participeren. Gezamenlijk brengt men het culturele erfgoed van Rotterdamse Kaapverdianen in kaart. Het fotoproject van fotografe Margit Lammers in Museum De Dubbelde Palmboom dat het Kaapverdiaanse levensgevoel wil vastleggen, is à©à©n van de projecten die uit deze samenwerking is voortgekomen. Hoe staan Kaapverdianen in het leven? Op zoek naar de betekenis van morabeza fotografeerde Lammers in een pension voor Kaapverdiaanse zeelui, in een kapperszaak, bij Kaapverdianen thuis en op Kaapverdiaanse feesten.

Van oudsher is Rotterdam een migrantenstad. Sommige migrantengroepen zijn bijna geruisloos in de Rotterdamse samenleving geïntegreerd. Eà©n van die groepen zogenaamde `stille migranten' zijn de Kaapverdianen. Hun geslaagde integratie wijst op een goed ontwikkeld aanpassingsvermogen. Maar soms is de wens in de nieuwe omgeving te slagen zo sterk, dat de eigen cultuur naar de achtergrond dreigt te geraken. In Museum De Dubbelde Palmboom is een fototentoonstelling van Margit Lammers te zien over een essentieel aspect van de Kaapverdiaanse cultuur: morabeza.

Iedere cultuur kent begrippen die onvertaalbaar lijken. Kaapverdianen hebben morabeza: de typisch Kaapverdiaanse manier van in het leven staan en met elkaar omgaan. Wat niet in woorden uit te leggen is, probeert Margit Lammers te vangen in haar foto's.

erfgoed
Rotterdam heeft de grootste Kaapverdiaanse gemeenschap van Nederland en deze is, op die van Lissabon na, de grootste van Europa.

gemoedelijk
Het resultaat van deze zoektocht zijn pakkende portretten van trotse mensen, inwoners van Rotterdam, die zich hier thuis voelen. Die af en toe overvallen worden door een onbestemd gevoel van heimwee en die uit de warme omgang met landgenoten energie en troost putten. Want die sfeer van samenzijn en verbondenheid, dat is morabeza. Een manier van doen, of nog beter, van leven. Morabeza is ook gastvrijheid, openheid, een gemoedelijke sfeer. De foto's van Margit Lammers geven een boeiend beeld van het levensgevoel van nieuwe Rotterdammers.

Tentoonstelling: Morabeza, het Kaapverdiaande levensgevoel door Margit Lammers
Periode: van 1 oktober tot en met 6 november 2005
Locatie: Museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, 3014 RM Rotterdam
Openingstijden. di t/m vrij 10.00-17.00; za en zo 11.00-17.00 uur

bron:Museum De Dubbelde Palmboom