Mr. Pieter van Vollenhoven is door de Universiteit Twente (UT) benoemd tot praktijkhoogleraar Risk Management, met een bijzonder accent op de rol van onafhankelijk beleidsonderzoek.

Met de benoeming van Van Vollenhoven wil de universiteit het academische onderzoek en onderwijs op het gebied van risicomanagement versterken. Nederland kent geen opleiding risicomanagement op academisch niveau. Wel voorziet de UT-opleiding Bestuurskunde in de populaire afstudeervariant Veiligheidsstudies en de Master-specialisatie Public Safety Governance. Deze opleidingsmogelijkheden wil de universiteit versterken. Mr. Pieter van Vollenhoven kan, vanuit zijn expertise en ervaring, bijdragen leveren aan het onderwijs op het gebied van risicomanagement.

Mr. Pieter van Vollenhoven (66) is nationaal en internationaal nauw betrokken bij de veiligheidszorg. In 1975 werd hij adviseur van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat op het gebied van de verkeersveiligheid. Sindsdien was en is hij voorzitter van vele organisaties op het gebied van veiligheid, zoals de Raad voor de Verkeersveiligheid, de Spoorwegongevallenraad, de Raad voor de Transportveiligheid en sinds begin 2005 de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Ook is Van Vollenhoven internationaal actief op het gebied van de transportveiligheid. Zo is hij medeoprichter en board member van de European Transport Safety Council en medeoprichter en chairman emeritus van de International Transportation Safety Association. Hij adviseerde daarnaast dr. Karel van Miert, de Europees Commissaris voor Transport. In 2004 is hij toegetreden tot de Group of Experts on Accident Investigation, die de Europese Commissie adviseert.

Mr. Pieter van Vollenhoven is à©à©n van de eerste praktijkhoogleraren van de Universiteit Twente. De UT wil met deze benoemingen de kennis en ervaring die topmensen uit bedrijfsleven, overheid en gezondheidszorg hebben, meer ten goede laten komen aan het onderwijs. Eerder benoemde de UT mr. Jacques Troch, oud-bestuursvoorzitter van Grolsch, tot praktijkhoogleraar Corporate Governance, en ir. Dik-Gert Mans, raadgevend ingenieur in de bouwwereld, tot praktijkhoogleraar Civieltechnische Constructies.

bron:RVD