Hij zal er de ereprijs van de Provincie Noord-Brabant uitreiken aan de buurtschap met de mooiste praalwagen. Op dit grootste dahliacorso ter wereld trekken 17 praalwagens en een groot aantal nationale en internationale top-showorkesten door het centrum van Zundert. Het door duizenden vrijwilligers opgezette en uitgevoerde corso trekt jaarlijks 60.000 bezoekers.

Bloemencorso Zundert is ontstaan in 1936 als een optocht met versierde fietsen en wagens ter gelegenheid van de verjaardag van koningin Wilhelmina. Het sloeg direct aan en na de oorlog groeide het corso snel uit tot à©à©n met internationale allure. In de loop der jaren is door de ontwerpers veel geëxperimenteerd met een groot aantal verschillende stijlen. In de jaren zestig was dat de abstracte vormgeving, in de jaren tachtig en negentig die van het monumentaal realisme en het theater, met beweging, muziek of geluid, rook, licht, toneel en figuratie. In het begin van het nieuwe millennium is er niet à©à©n dominante stroming in het corso aanwezig. Stijlen en stromingen wisselen elkaar af, net als de vele, jonge ontwerpers. Er is slechts à©à©n constante factor: de vernieuwing zelf.

Het jaarlijkse corso leeft sterk onder de lokale gemeenschap. Duizenden Zundertenaren, verdeeld over zeventien buurtschappen, ontwerpen en bouwen corsowagens, kweken dahlia's of dragen op een andere manier bij aan het corso. Op de dag zelf is in de binnenstad een groot aantal activiteiten: een kunst- en creamarkt, kinderplein, Luikse markt, jaarmarkt en kermis. Overal langs de route musiceren blaaskapellen en dweilbandjes. 's Middags trekt de stoet twee keer achtereen langs de Markt. Bij de tweede doorkomst voor de eretribune en het gemeentehuis van Zundert worden de prijzen bekend gemaakt. De winnende wagen mag vijf minuten stoppen voor de eretribune en de makers mogen er feestvieren. Zij ontvangen dan drie ereprijzen, waaronder die van de Provincie Noord-Brabant.

bron:RVD