De Nederlandse luitenant-generaal Tony van Diepenbrugge, commandant van 1 Duits-Nederlandse Legerkorps in Münster, leidt van 18 april tot 3 mei de internationale oefening ‘Joint Sword’ in Duitsland. Er nemen meer dan vierduizend militairen uit twaalf verschillende landen aan deel, onder wie 650 Nederlanders en 1700 Fransen. Naast de staf van het legerkorps doen ook divisiehoofdkwartieren uit Duitsland, Frankrijk en Noorwegen mee.

‘Joint Sword’ is een computerondersteunde commandopostoefening in de omgeving Wildflecken/Rhoen. Het scenario beoefent het zogenoemde Three Block Operations. Dit wil zeggen dat de militaire eenheden op een zelfde moment geconfronteerd worden met optreden in verschillende geweldsintensiteiten, variërend van humanitaire ondersteuning en vredesbewarende activiteiten tot het hoogste geweldsniveau.
Duitsland neemt deel met de staf van de Division Luftbewegliche Operationen en de Noren met hun 6de Divisie. De Franse landmacht gebruikt de oefening om een divisiehoofdkwartier te certificeren als NAVO-hoofdkwartier en om een nieuw commandopostconcept te testen.
bron:MinDef