Het nieuwe Museum Belvà©dà¨re voor moderne en hedendaagse Friese kunst in Oranjewoud bij Heerenveen verwelkomt deze week haar 50.000e bezoeker. Deze zal donderdagmiddag door burgemeester De Jonge van Heerenveen worden verwelkomd.

Een half jaar geleden opende Koningin Beatrix het museum en het Museumpark Landgoed Oranjewoud. Met een initiële inschatting van 25.000 bezoekers per jaar mag het bereiken van 50.000 bezoekers uit binnen- en buitenland binnen een half jaar als een ongekend succes worden gezien. Mede dankzij het inmiddels tot volle bloei gekomen Museumpark is dit museum de ideale bestemming voor een cultureel dagje uit. Vanwege de grote belangstelling is het museum nu ook open op donderdagavond en vrijdagavond tot 21.00 uur.

Hans Wezenaar, voorzitter van stichting Museum Belvà©dà¨re, is blij verrast.
"Dit succes is ongekend. Na iets meer dan een half jaar al meer dan 50.000 bezoekers, dat hadden wij van tevoren absoluut niet verwacht. Het is voor ons heel bijzonder dat zoveel mensen de weg naar dit museum weten te vinden, zeker omdat het museum particulier gefinancierd is." Wim van Krimpen,
directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, begrijpt het succes echter goed.
"Museum Belvà©dà¨re is een bijzonder museum op een prachtige locatie (Museumpark Landgoed Oranjewoud). De combinatie van een bijzonder gebouw op een unieke locatie met de eigenzinnige programmering zorgt ervoor dat mensen graag naar dit museum komen."

Museum Belvà©dà¨re

Museum Belvà©dà¨re is het eerste museum voor moderne en hedendaagse kunst in Friesland en exposeert het werk van belangrijke moderne Friese (landschaps)schilders en hun stijlverwanten. Werk dat momenteel niet of nauwelijks in het openbaar te zien is.

In de vaste collectie zijn werken opgenomen van belangrijke Friese schilders als Jan Mankes, Thijs Rinsema, Tames Oud, Gerrit Benner, Boele Bregman, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries. Daarnaast beschikt het museum over werk van stijlverwanten uit binnen- en buitenland. Naast de vaste collectie zijn er jaarlijks vijf tijdelijke exposities. Met regelmaat worden hedendaagse kunstenaars getoond die horen bij het klimaat en de identiteit van het museum. Op dit moment is de tijdelijke tentoonstelling gewijd aan het thema 'Het Bos en andere bomen'. Deze expositie, met hoofdzakelijk
werken van Ramon van de Werken, is nog tot en met 4 september 2005 in het museum te zien.

Museumpark Landgoed Oranjewoud

Museum Belvà©dà¨re is gelegen in het nieuwe Museumpark Landgoed Oranjewoud dat opengesteld is voor het publiek. Dit landgoed is eind zeventiende eeuw aangelegd als zomerverblijf voor de Friese Nassau's (Stadhouder Willem Frederik). De Noordelijke aanleg van dit historische landgoed is onder
leiding van Staatsbosbeheer geheel gereconstrueerd en opnieuw ingericht en beplant naar een ontwerp van Michael van Gessel. Hierbij zijn oud en nieuw verenigd tot een harmonieus Museumpark. Het museum is ontworpen door de Friese architect Eerde Schippers van Inbo architecten.

bron:Museum Belvà©dà¨re