Voor Museum Boijmans Van Beuningen was 2005 een druk jaar. Maar liefst 255.000 mensen bezochten het museum, dat is 70.000 meer dan in 2004. Het museum heeft in 2005 een reorganisatie voltooid en gaat het nieuwe jaar in als zelfstandige organisatie. Er zijn voor 2006 weer veel verrassende tentoonstellingen gepland, onder meer een presentatie over Magritte en over het Bauhaus.
De tentoonstelling 'Alles Dalí' droeg bij aan het succes van het afgelopen jaar. Daarin werd een onbekende kant van Dalí belicht met fotografie, reclame, film, theater en mode. De tentoon-stelling trok 150.000 bezoekers en werd als zeer goed beoordeeld. Ook de presentatie 'Notion Motion', met werk van Olafur Eliasson, is spraakmakend. Zijn licht- en waterinstallaties zijn aan het museum geschonken door het H&F mecenaat, dat samen met de museale staf de komende jaren meer kunstenaars zal volgen. Ook is het museum erin geslaagd voor een bedrag van 2,1 miljoen euro de serie tekeningen 'Twaalf maanden' van Hans Bol (1534-1593) te verwerven. Deze serie is uniek als het gaat om de weergave van het dagelijks leven in die tijd.
Presentaties
De zomer van 2005 klopte het hart van artistiek Rotterdam door het hele museum. 'Project Rotterdam' gaf de artistieke stand van zaken weer van de metropool en liet zien waar de kunstenaars en ontwerpers in de stad momenteel voor staan. Vanaf februari 2006 zal de stadsredactie verrassende presentaties verzorgen in de Straatgalerij, vlak naast de ingang van het museum. Met de laatste tentoonstelling die opende in 2005 gaf Museum Boijmans Van Beuningen een voorzet voor het Rembrandtjaar 2006 met een presentatie van de tekeningen van Rembrandt uit de eigen collectie. Een ander hoogtepunt in 2006 zal de tentoonstelling zijn over Magritte, waar een breed overzicht van zijn oeuvre te zien zal zijn. Ook zal Museum Boijmans Van Beuningen, dat een van de grootste designcollecties van het land bezit, in de winter van 2006 een grote overzichtstentoonstelling aan het Bauhaus wijden.
Herkenbaar en toegankelijk
Het museum zal vanaf 1 januari 2006 op woensdag gratis toegankelijk zijn. Ook is er een divers aanbod aan lezingen, workshops en rondleidingen gepland. Met een nieuwe straatgalerij, nieuwe uniformen naar ontwerp van Alexander van Slobbe, een nieuwe huisstijl en de veelzijdigheid en kwaliteit van de activiteiten, krijgt Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe identiteit.
bron:Museum Booijmans van Beuningen