Producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen (Ruud de Graaf Musicalproducties) brengen in 2007 een originele Nederlandse musical gebaseerd op het toneelstuk Op Hoop van Zegen van Herman Heyermans. De musical zal tijdens een uitgebreide tournee in een groot aantal Nederlandse theaters te zien zijn. Met deze nieuwe musicalproductie zetten zij de lijn voort van het produceren van oorspronkelijke puur Nederlandse musical- en toneelproducties. 

Ruud de Graaf en Hans Cornelissen (creatief producent) hebben de afgelopen twee seizoenen een eerste succesvolle aanzet gegeven tot het produceren van oorspronkelijk puur Nederlandse musical- en toneelproducties, met theaterversie van Zeg ns AAA. Het komende seizoen 2005/2006 produceren zij het nieuw geschreven toneelstuk Champagne (Thomas Verbogt) en volgt er een musicalversie van Pietje Bell (script Edwin de Jongh). In het seizoen 2006/2007 volgt de musicalversie van Albert Mols Wat zien ik (script Frans Mulder, Allard Blom, Paul van Ewijk).  
  
De geschiedenis van Op Hoop van Zegen 
Op 24 december 1900 speelde De Nederlandsche Toneelvereeninging in de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam de première van Op Hoop van Zegen. De hoofdrol, Kniertje, werd gespeeld door Esther de Boer-van Rijk. De meest recente toneelversie van Op Hoop van Zegen, een vrije bewerking door ZT Hollandia, dateert van november 2004. 
 
Op Hoop van Zegen wordt al sinds 1901 buiten Nederland gespeelt. Na voorstellingen in Hamburg, Berlijn en in Praag, begon het stuk binnen tien jaar aan een ongekende zegetocht langs de theaters van Moskou, Wenen, Parijs (in twee theaters), Londen, Belgrado, Stockholm, Kopenhagen en zelfs New York. In 1907 werd er een operaversie door Charles Grelinger geschreven en het stuk is inmiddels vijf maal verfilmd, voor het eerst in 1918 en voor het laatst in 1986 met Danny de Munk als Barend en Kitty Courbois als Kniertje. 
 
Het Verhaal 
Op Hoop van Zegen gaat over de vissersweduwe Kniertje, die haar man en twee zonen aan de zee heeft verloren. Kniertje heeft nog twee zonen, Barend van negentien en diens oudere broer Geert. Barend is logischerwijs bang voor het vissersleven en wil niet naar zee. Uiteindelijk varen Barend en Geert uit op de Hoop. 
Tijdens een stormachtige nacht komen een aantal dorpsbewoners samen en vertellen verhalen over vroegere noodsituaties op zee. Een van de vrouwen concludeert dat de vis duur wordt betaald instemmend herhaald door Kniertje.  
 
Na een aantal weken volgt het verschrikkelijke bericht dat een luik van de Hoop is aangespoeld samen met het lijk van Barend. Kniertje verwijt zichzelf dat ze Barend persoonlijk naar de slachtbank heeft gedreven. Verbitterd en alleen gaat Kniertje naar huis. 
 
Cast en creatives 
Voor de musical Op Hoop van Zegen wordt momenteel gesproken met diverse auteurs en regisseurs. Voor de gewilde hoofdrol van Kniertje is Ruud de Graaf Musicalproducties reeds in gesprek met een aantal Nederlandse topactrices.  
 
bron:Sold Out