Gisteren vond alweer het derde in de serie van 7 zomeravondconcerten plaats in park Herema State. De spits werd op 7 juni afgebeten door het gemengde koor Cantabilà© uit St. Nyk onder leiding van dirigente mevrouw Pijpker. Gospelkoor Manna kreeg onderleiding van Fedde Tuinstra als tweede de beurt met hun songs in 3 talen begeleid op piano, dwarsfluit en gitaar. Tot slot van de eerste avond zong het 50-koppig mannenkoor Cantate Cum Gaudio uit Joure de vogels uit de boomkruinen.

Het koor onderleiding van de heer Hans van Rossum Wal werd begeleid op piano door de begaafde pianist Johan Bijhold. De drie koren wisten de in redelijk aantal opgekomen belangstellenden tot het einde te boeien ondanks de koude Noordenwind en de veel te lage onzomerse temperatuur. Een lekker warm kopje koffie of thee verzorgd door de Oranjerie wist het publiek van binnen warm te houden en de gekromde koude vingers te prikkelen.

Dinsdagavond 14 juni was het de beurt aan gospelkoor New Creation en Concordia. Zij troffen beter weer wat meteen een voller veld toehoorders opleverde.
New Creation gaat vaak "on tour" met eigen techniek en geluid en begeleiden zichzelf op keybord, drums en gitaar. Er werden beurtelings prachtige solo's gezongen en de swingende spirituals waren bij velen bekend. De Jouster Fanfare kon na een supersnelle wissel het concert binnen 10 minuten vervolgen en speelde in een bijna volledige bezetting ondanks de tentamens van de relatief jonge fanfare leden. In een ver verleden heeft de fanfare eerder op het openlucht podium gespeeld maar dat wisten slechts enkele leden zich te herinneren.

Op de langste dag, midzomeravond begon in Joure de "De Wettertoer" van Douwe Kootstra en Bennie Huisman samen met het Jouster shantykoor De Warringers. De laatste zijn gewend om waar dan ook de stemming er goed in te krijgen. In het programma stonden water, boten, schippers en de zee centraal. Ook is er stilgestaan bij de 200 jaar geleden geboren, bekende kinderboeken schrijver Hans Christiaan Andersen. Douwe vertelde hier een aantal prachtige mythen en sagen van, op zijn eigen, onnavolgbare wijze omlijst door de een aantal voorproefjes van de pas uitgebrachte cd van Bennie Huisman, "Waterland".
Eerder op de dag verzorgden de heren al een optreden voor de bewoners van het Theresiahuis. De Wettertoer start in Joure en eindigt op zaterdag 25 juni in het openluchtmuseum van Enkhuizen waar wordt opgetreden samen met de Wieringer Kapel van het Zuiderzeemuseum.

Op 28 juni zijn Concordia, Keatling en het gemengd koor Vivace aan de beurt. Opera en operettekoor Les Rigolaux weet op dinsdag 5 juli het gehele avondprogramma te vullen. Op 12 juli volgen nog De Headammers uit St. Nyk samen met de popband van It Toanhus en 't Skarster Koor. Op 19 juli is het laatste concert voor de drie Shanty en vrouwenkoren Brà»zenije uit Joure, Vrouwen voor de Wind uit Langweer samen met de mannen van Het Broekster Shantykoor allen onder leiding van dirigent Leon Smits.
Alle concerten beginnen om 19.30 tot ongeveer 21.30 uur en kunnen gratis worden bijgewoond. Komt allen op dinsdagavond genieten van muziek en zang door Skarsterlà¢nners, voor Skarsterlanners! Het zomerse weer is gearriveerd , laat de zomer maar beginnen!

bron:Kultuerried Museum Joure