Er is een nieuwe variant van het Mytob-virus in omloop. Zodra het Mytob-virus uw computer infecteert, wordt een backdoor op uw computer geïnstalleerd. Via deze backdoor kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot uw computer.

Hoe kan mijn computer besmet raken?
Het virus wordt als bijlage bij een e-mailbericht meegezonden. Zodra u de bijlage handmatig opent, wordt uw computer geïnfecteerd. Het e-mailbericht is een waarschuwing dat uw e-mail account gaat verlopen.

Hoe voorkom ik dat mijn computer besmet raakt?
Om besmetting tegen te gaan, opent u geen bijlagen van e-mails die u niet verwacht, ook als deze verstuurd lijken te zijn door bekenden.

Zorg ervoor dat uw anti-virusprogramma up-to-date is en voer een complete scan uit van uw systeem.
Installeer een firewall op uw computer. Met behulp van een dergelijk programma kunt u controleren of een virus of worm contact wil maken met andere computers. Meer informatie over firewalls kunt u hier vinden.
Beveilig uw e-mailprogramma zodat virussen en wormen minder kans hebben om op uw computer binnen te dringen. Meer informatie over veilig gebruik van e-mail vindt u hier.
Wat gebeurt er als mijn computer besmet is?

Zodra het Mytob-virus uw computer infecteert, wordt een backdoor op uw computer geïnstalleerd. Via deze backdoor kunnen kwaadwillenden toegang krijgen tot uw computer.
Wanneer uw computer besmet is, zal het Mytob-virus uw computer afzoeken naar e-mailadressen. De worm zal zichzelf doorsturen naar de gevonden adressen.
Het virus plaatst ook een register-sleutel zodat het virus iedere keer weer opnieuw wordt gestart bij het opstarten van de computer. Het gaat om de volgende register-sleutel:

HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\
Windows\CurrentVersion\Run
Internet Services = "internet.exe"

Hoe weet ik of mijn computer besmet is?
Uw computer is besmet als het volgende bestand op uw computer staat:

%System%\internet.exe
%System% staat hier voor de systeemmap.
Dit is de map C:\Windows\System (Windows 95/98/Me), C:\Winnt\System32 (Windows NT/2000), of C:\Windows\System32 (Windows XP).

Wat moet ik doen als mijn computer besmet is?
Verwijder het virus via uw anti-virusscanner. Zorg ervoor dat uw scanner eerst is voorzien van de laatste updates.

In het uiterste geval kunt u ook het bestand %System%\internet.exe (en eventueel de register-sleutel) verwijderen en de computer herstarten. Dit zorgt in ieder geval ervoor dat het virus niet meer actief is op de computer.

bron:Waarschuwingsdienst