De politie van Friesland heeft naar aanleiding van de aanhouding van twee mannen uit Groningen een grote hennepkwekerij in Drachten aan de Hemmen ontdekt

Dinsdag 13 september omstreeks 02.00 uur zijn twee mannen uit Groningen door de politie aangehouden op verdenking van bezit van hennepplanten. De Stichting Veiligheidszorg Drachten had een auto weg zien rijden bij een loods op de Hemmen. Van deze loods werd het aluminium rolluik opengebroken en in de loods bleek een hennepkwekerij aanwezig te zijn.

In de auto werd op de achterbank een afvalzak met hennepplanten aangetroffen en à©à©n van de verdachten had hennepresten op zijn hand. Het waren twee inwoners van Groningen, 22 en 23 jaar. Zij zijn overgebracht naar het bureau. Na onderzoek in de loods werd een hennepkwekerij aangetroffen, met naar schatting 1300 planten. De ruimte was een unit in een grote bedrijfsgebouw. Ook in de twee naastgelegen units werden hennepplantages van respectievelijk 1.300 en ruim 10.000 planten aangetroffen. Deze voor Friese begrippen grote kwekerij was zeer professioneel van opzet. De elektriciteit voor verlichting, verwarming, pompen en ventilatie werd illegaal afgetapt. Volgens een medewerker van het energiebedrijf heeft het uit het elektriciteitsnetwerk weggetrokken vermogen invloed gehad op de spanning in het netwerk. Mogelijk hebben omliggende bedrijven hier hinder van ondervonden. De kwekerij is ontmanteld en de planten en kweekmateriaal zijn afgevoerd en vernietigd.
De units in het bedrijfsgebouw worden verhuurd. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit en de rol van de huurders. De aangehouden verdachten zitten nog vast. Het is niet duidelijk of zij hebben ingebroken en bij toeval tegen de planten aanliepen of dat zij actief bij de kwekerij betrokken waren. Ze zijn voor nader onderzoek in verzekering gesteld.
 
bron:Politie Friesland