Nu het stof van de textieloorlog tussen de Europese Unie (EU) en China is opgetrokken, staan beide partijen elkaar op de tenen rondom import van schoenen.

De Europese Unie verwijt de Chinezen schoenen te dumpen op de Europese markt. Volgens de CEC, de Europese organisatie van schoenfabrikanten, gaan jaarlijks 69.000 banen in de bedrijfstak verloren. Dit gebeurt vooral in het zuiden van Europa, in landen als Italië Portugal en Frankrijk.

Volgens ingewijden zou de Europese Commissie in december antidumpingmaatregelen willen treffen. De import van Chinese schoenen is dit jaar al zesvoudig toegenomen in vergelijking met vorig jaar. De waarde ervan steeg van 90 miljoen euro tot bijna 162 miljoen euro. De gemiddelde prijs per paar schoenen bleek in diezelfde periode te zijn gedaald van 4,13 euro tot 2,97 euro.

Overigens lijken de Nederlandse schoenenfabrikanten vooralsnog de minste problemen te ondervinden van het gedoe met de Aziatische schoenenreus. Nederlandse schoenfabrieken maken vooral dure merkschoenen.

bron:CNV

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular