Tijdens een feestelijke bijeenkomst is dinsdag 14 juni op het Roombeekterrein in Enschede, de naam van het nieuwe museum onthuld. TwentseWelle, bron van natuur en cultuur. TwentseWelle, een initiatief van het Van Deinse Instituut, Natuurmuseum Enschede en Museum Jannink, opent in het voorjaar van 2007 haar deuren.

De naam is uitgekozen uit meer dan 1800 reacties, die waren ontvangen naar aanleiding van de naamgevingwedstrijd die in samenwerking met De Twentsche Courant Tubantia was georganiseerd. De bedenker van de naam, dhr. B. Siemerink uit Oldenzaal, wint hiermee de hoofdprijs een reischeque naar een Europese museumstad ter waarde van maar liefst ? 1.500,--. De prijs werd uitgereikt door Prof. Dr. Anne van der Meiden voorzitter van de jury.

De locatietheatergroep Hydra verbeeldde, datgene waar TwentseWelle straks voor staat: een culturele biografie van Twente, waarin natuur en cultuur verweven zijn tot een uniek concept, dat het verhaal van Twente vertelt. Niet alleen door een vaste presentatie, maar ook door publicaties, het geven van lezingen en cursussen en bijvoorbeeld het verrichten van onderzoek naar de Twentse streektaal en volkskunde wordt hier aan bijgedragen.Tevens is er een mediatheek, waar het publiek met alle vragen over o.a. Twente, natuur en cultuur terecht kan.

In een frisse, modern ogende huisstijl wordt de naam van het museum gecombineerd met de bron (de vertaling van het Twentse woord welle). Uit de bron spuiten de verschillende activiteiten van TwentseWelle. De naam en huisstijl werden bij de onthulling, door Hydra, uit de Roombeek omhoog gehaald. De Roombeek is recent weer opgegraven.

De jury voor de naamgevingwedstrijd bestond uit: Prof. Dr. A. Van der Meiden (Hoogleraar Communicatiewetenschappen), Drs. A.J. Pasman (Voorzitter Raad van Bestuur Koninklijke Grolsch NV), Mr. Ing. J. Vermeulen (Financieel Directeur Knijff Merkenadviseur), Dhr. B. De Haan (vm. Directeur Communicatiebureau SIR) en Drs. W.M. van Ingen (Directeur Kamer van Koophandel Veluwe en Twente).

bron:Oostkunst