Aanstaande vrijdag en zaterdag 6 en 7 mei worden in Eindhoven de nationale klimsnoeikampioenschappen van 9.00-16.00 uur gehouden. De kampioenschappen vinden plaats in het natuurgebied het Wasven in Tongelre. De klimsnoeikampioenschappen zijn de jaarlijkse competities van boomverzorgers en worden georganiseerd door de Kring van Praktiserende Boomverzorgers (KPB). Gastheer dit jaar is de Stichting Groendomein het Wasven.

De wedstrijden bestaan uit zes verschillende onderdelen, die uiteenvallen in tactiek en snelheid. Bij 'speedclimb' bijvoorbeeld gaat het om de snelheid waarmee de top bereikt wordt. Bij het onderdeel 'aerial rescue' daarentegen moet een dummy uit een boom gered worden en is de veiligheid van het 'slachtoffer' het belangrijkste. Andere onderdelen zijn workclimb, throwline, secured footlock en als finale onderdeel de Masters Challenge.

Tijdens de wedstrijddagen zijn video's en foto's te zien van de al afgewerkte onderdelen. Ook is de Philipsboerderij aan de Celebeslaan gedurende de kampioenschappen opengesteld. Kinderen kunnen aan diverse activiteiten deelnemen en kunnen bijvoorbeeld kennismaken met een bijzondere manier van houtbewerking: houtdraaien. Een dweilorkest is aanwezig om de sfeer op peil te houden.

Het Wasven met de Beukenlaan is een bijzonder natuur- en cultuurhistorisch gebied. De Beukenlaan is het laatst overgebleven deel van een (kilometers lange) oprijlaan van kasteel 'Het Hoffken van Tongelre' dat teruggaat tot 1375. De laan liep vanaf het kasteel via Nuenen naar Woensel. De beuken zijn ongeveer twee en een halve eeuw oud. Aan het begin van de Beukenlaan ligt het Wasven, het vroegere kasteelpark met een naastgelegen ven. Daar staat zelfs een boom van zo'n 350 jaar oud.

bron:Gemeente Eindhoven