De rechter-commissaris bij de rechtbank Zwolle heeft vandaag twee personen in bewaring gesteld voor de smokkel van ongeveer 250.000 namaak slaaptabletten vanuit Nederland naar Zweden. Het gaat om tabletten van een zeer sterk slaapmiddel met de merknaam Rohypnol.
De in beslag genomen tabletten bleken niet van de merkhouder te zijn (namaakpillen) en zijn derhalve ook niet geregistreerd in Nederland. Het bezit van deze tabletten is strafbaar volgens de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening en bovendien in strijd met de Opiumwet. Het middel wordt ook als drug gebruikt.In combinatie met alcohol of drugs kan het levensgevaarlijk zijn.
De verdachten zijn woensdag 11 januari aangehouden door de Nationale Recherche op verzoek van de Zweedse autoriteiten. Het gaat om een 56-jarige man, van Joegoslavische afkomst uit Rotterdam en een 34-jarige man met de Zweedse nationaliteit uit Diemen.
In een Zweeds onderzoek naar verdovende middelen zijn in juni 2005 dergelijke tabletten in beslaggenomen, die vermoedelijk uit Nederland afkomstig waren. De Nationale Recherche heeft op verzoek van de Zweedse autoriteiten een onderzoek ingesteld. Uit het onderzoek kwam naar voren dat op woensdag 11 januari vermoedelijk een levering zou plaatsvinden. Bij een woning in Diemen werden dozen in een bestelbus geladen, die vervolgens naar Amsterdam reed. Daar zijn de verdachten in de bestelbus aangehouden. In de dozen zaten plastic zakken met de ongeveer 250.000 slaaptabletten. Het onderzoek staat onder leiding van het Landelijk Parket.
bron:OM