In nauwe samenwerking met politie en justitie in Costa Rica en Duitsland is door de Nationale Recherche 320 kilo cocaïne onderschept die was verborgen in een container met tropische planten uit Costa Rica. In Nederland zijn drie verdachten aangehouden nadat de container begin deze week werd afgeleverd in een loods op een bedrijventerrein in Amstelveen. De verdachten komen uit Amsterdam en Lelystad. Bij de doorzoeking van hun woningen is beslag gelegd op administratie en gsm telefoons. Het in beslaggenomen materiaal wordt onderzocht op bewijsmateriaal voor het drugstransport.

De in plastic verpakte pakketten cocaïne van ongeveer een kilo per stuk waren verborgen in de potten van 276 Livistonia’s, palmen op stam met heldergroene bladeren. De controle van de container gebeurde in samenwerking met de douane in de Rotterdamse haven. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft inmiddels vastgesteld dat het inderdaad om cocaïne gaat. Het drugstransport komt vermoedelijk uit Colombia en is via Panama en Costa Rica naar de Rotterdamse haven verscheept.

In verband met deze zaak zijn in Costa Rica vijf verdachten aangehouden. In Duitsland is een 43-jarige Nederlander aangehouden van wie wordt vermoed dat ook hij is betrokken bij de invoer van de cocaïne. De in Nederland aangehouden verdachten worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

bron:OM