Op 4 november gaan op 300 plekken in heel Nederland duizenden mensen massaal aan de slag in natuur en landschap. Onder professionele begeleiding kan jong en oud meehelpen met snoeien en zagen, poelen schonen, wilgen knotten, takkenrillen en broeihopen maken. De deelnemers krijgen in korte tijd een goed beeld van de gevarieerde werkzaamheden die natuur- en landschapsorganisaties verrichten. Door zelf actief mee te doen wordt de betrokkenheid met de natuur vergroot.

In zes jaar tijd is de Natuurwerkdag uitgegroeid tot een grote nationale werkdag. In 2001 waren er nog maar 80 werkplekken; dit jaar kan men op 300 locaties terecht. Tot nu toe kon de Natuurwerkdag elk jaar op twintig procent extra deelnemers rekenen. In 2005 hielpen 10.000 mensen mee in de natuur waaronder veel nieuwe deelnemers. Maar liefst 58% deed voor het eerst mee en 40% had zelfs nooit eerder in de natuur gewerkt. Dit jaar worden ruim 12.000 deelnemers verwacht die op vrijwillige basis de natuur een handje komen helpen.

Voor de kinderen valt er naast het werk in de natuur ook veel te beleven. Op diverse plekken zijn er kinderactiviteiten georganiseerd. Op een aantal locaties van de jeugdnatuurclub WILDzoekers kan de jeugd samen aan de slag met de acteurs van de populaire series ZOOP en Onderweg naar morgen.

Begin november staat geheel in het teken van vrijwilligerswerk. De Natuurwerkdag valt dit jaar namelijk samen met Make a Difference Day (MADD) waarbij op 3 en 4 november alle Nederlanders worden uitgedaagd zich vrijwillig in te zetten voor een nuttig doel of project. Ook politici en leden van het koninklijk huis zullen hun steentje bijdragen.

Landschapsbeheer Nederland heeft de landelijke coördinatie in handen en werkt samen met tien organisaties: Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), Vereniging Natuurmonumenten, Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie (JNM), Staatsbosbeheer, Vobula, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), IVN Vereniging voor natuur- en milieu educatie, Scouting Nederland, ANWB en enkele provinciale Landschappen.

bron:Landschapsbeheer Nederland