De commandant van het Regional Command South van de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan, generaal Fraser, heeft zich het afgelopen weekeinde op de hoogte gesteld van het reilen en zeilen van het Nederlands detachement op Kandahar Airfield.

Zijn aandacht gold vooral het ‘vliegend’ personeel en de technische dienst van de Apache en Cougarhelikopters. Fraser sprak zijn dank uit voor de inbreng van de Nederlandse Air Task Force in de begin september begonnen NAVO-operatie Medusa. “U maakte het verschil.”

Volgens Fraser zijn de Apachehelikopter uiterst effectief voor de ondersteuning van de grondtroepen. Zodra die in de problemen raken, helpen de toestellen net zo lang totdat de militairen veilig zijn.

De operatie Medusa dient om een gebied in het zuiden van Afghanistan, dat onder verantwoordelijkheid staat van Canadese troepen, te zuiveren van de daar al lange tijd aanwezige Talibanstrijders. Tijdens Medusa leverden Nederlandse Apache AH 64D-gevechtshelikopters op grote schaal luchtsteun aan coalitietroepen. Machines van het type Cougar zorgden voor luchttransport.

bron:MinDef