Hongarije neemt het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) in Noord-Afghanistan per 1 oktober over van Nederland. Dat heeft het land gisteren bekendgemaakt. Hiermee komt een einde aan de twee jaar durende Nederlandse deelname aan de wederopbouw in de Afghaanse provincie Baghlan. In deze periode zijn ruim duizend militairen van alle krijgsmachtdelen uitgezonden naar Pol-e Khomri, de thuisbasis van het PRT. Het PRT staat onder commando van de internationale troepenmacht ISAF.

De Nederlandse militairen van het PRT maakten een start met het opleidingstraject voor de Afghaanse politie. De beste Afghaanse cursisten worden opgeleid tot instructeur zodat zij later zelf basisopleidingen kunnen verzorgen. Ook is gewerkt aan communicatiestructuren zoals radio, televisie en overige media. Het televisiebereik in de provincie is bijvoorbeeld verdubbeld door het plaatsen van een extra televisiezender en zendmast.
In overleg met de Provinciale Gouverneur heeft het PRT behoeftes in het kader van de sociaal-economische wederopbouw in kaart gebracht: Er zijn 97 scholen geïdentificeerd waar les gaat worden gegeven aan analfabeten. Daarnaast zijn projecten uitgevoerd in de veeteelt en veterinaire zorg, zijn er waterputten en (kleine) hydro-elektriciteitscentrales opgezet, containers geplaatst als wapenopslagplaats en heeft het PRT opleidingsmiddelen gefinancierd voor de instructie van de Afghaanse politie. In totaal voerde het Provinciaal Reconstructie Team vele honderden missies uit naar alle districten in de provincie Baghlan.
bron:MinDef