In Nederland zijn woensdagavond (4 mei) alle slachtoffers burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vielen, tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies. De nationale dodenherdenking vond als altijd plaats bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Om acht uur precies was het twee minuten stil. Even daarvoor legden koningin Beatrix en prins Willem-Alexander een krans. Vanwege het bijzondere karakter van deze herdenking, zestig jaar na de bevrijding, hield minister-president Jan-Peter Balkenende de officiële toespraak.

Namens de krijgsmacht legden de Chef Defensiestaf en de bevelhebbers van marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee een krans. Minister Henk Kamp was als hoogste burgerautoriteit van Defensie bij de plechtigheid aanwezig. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso zorgde voor de muzikale omlijsting en speelde onder meer het speciaal voor de herdenking gecomponeerde Tot de doden.

Ook elders in het land vonden herdenkingen plaats, waaronder op de Waalsdorpervlakte, waar tijdens de bezetting veel verzetsmensen zijn gefusilleerd. Eerder op de dag eerden marine en luchtmacht hun gevallenen in respectievelijk Den Helder en Soesterberg. De Koninklijke Landmacht herdacht haar gesneuvelden 's avonds op de Grebbeberg.

bron:Ministerie van Defentie