Nederland en Australië gaan een ambassade delen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Dat hebben minister-president Balkenende en zijn Australische ambtsgenoot Howard op 4 april bekendgemaakt. Balkenende brengt op dit moment een bezoek aan Australië.

Nederland en Australië gaan binnenkort ook samenwerken bij de wederopbouw van Afghaanse provincie Uruzgan. Balkenende zei hierover na het gesprek met Howard: 'wanneer je begint aan zo'n missie is het heel goed om informatie te delen- wat zijn de gevaren waarmee je te maken kunt krijgen- en er dan op een indringende manier met elkaar over te spreken'.
In een toespraak zei Balkenende dat Nederland en Australië op verschillende terreinen meer kunnen samenwerken. Een van die gebieden is veiligheid en internationale stabiliteit, zoals in Afghanistan. Balkenende benadrukte dat Australië en Nederland veel gemeen hebben. Hij noemde de begrippen democratie, openheid en tolerantie.
400 jaar
Balkenende bezoekt Australië van 3 t/m 6 april om de 400-jarige relatie tussen beide landen te vieren. In 1606 maakte kapitein Janszoon van het VOC-schip Duyfken als eerste Nederlander contact met de Australiërs. Ongeveer honderdduizend Australiërs zijn in Nederland geboren. Balkenende bezocht enkele Nederlandse emigranten in een Nederlands bejaardencentrum in Melbourne.
Bron: RVD