Om de hongersnood in het Noorden van Kenia te bestrijden draagt Nederland 1,2 miljoen euro (1,5 miljoen USD) bij via het Internationale Rode Kruis (International Federation of the Red Cross and Red Crescent Societies). Die boodschap heeft minister Van Ardenne
(Ontwikkelingssamenwerking) vandaag persoonlijk overgebracht aan de Keniaanse regering, tijdens haar 2-daags bezoek aan dit Afrikaanse land. Met de Nederlandse bijdrage zal voedsel worden gekocht, zo dicht mogelijk bij de getroffen regio, het transport worden bekostigd en erop worden toegezien dat het voedsel op de juiste plaatsen terecht komt.

Behalve dat deze voedselnood nu moet worden gelenigd, dringt Van Ardenne er bij de Keniaanse regering wel op aan te zoeken naar een structurele oplossing. 'Het is een illusie te denken dat met het eerstvolgende regenseizoen de problemen in het noorden van Kenia zijn opgelost. Daarvoor is meer nodig dan alleen het slaan van waterputten; deze regio mag niet langer worden verwaarloosd', aldus Van Ardenne.
In het noordoosten van Afrika heeft het fenomeen La Nina (koude golfstroom waardoor de Indische Oceaan afkoelt) geleid tot een aanhoudende droogte, met als gevolg dat de komende zes maanden naar verwachting tussen de 2,5 en 3,5 miljoen Kenianen te maken krijgen met een voedseltekort en hongersnood. Als gevolg van de droogte is al veel vee gestorven en enkele tientallen mensen zijn door de honger gestorven. De Keniaanse
president Kibaki heeft de situatie onlangs tot een nationale ramp verklaard en een beroep gedaan op internationale hulp. Het EU-fonds voor noodhulp (ECHO) heeft in december reeds 2 miljoen euro bijgedragen aan voedselhulp. De inschatting is dat de komende maanden nog circa 236.000 mt voedsel nodig zal zijn; de kosten voor zowel voedsel als distributie zullen oplopen tot zo'n 200 miljoen USD.
Minister Van Ardenne is samen met minister Verdonk (Vreemdelingenbeleid en Integratie) in Kenia voor een 2-daags bezoek, geheel in het teken van migratie en ontwikkeling. De ministers bezoeken op 24 februari gezamenlijk het vluchtelingenkamp Kakuma, dat ook gelegen is in het gebied waar de droogte heerst.
bron:BZ