Om het onderwijs voor kinderen in Pakistan weer van de grond te tillen, heeft minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) nog eens 5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit komt bovenop de 5 miljoen euro voor onderwijs in Pakistan die Nederland eind oktober al beschikbaar stelde voor dit doel. Op 9 en 10 december a.s. zal minister Van Ardenne een bezoek brengen aan Pakistan om te zien hoe het staat met de voortgang van de hulpverlening.

Met de aardbeving zijn zo'n 8.000 openbare scholen vernield of onbruikbaar geworden, waardoor de kinderen niet langer naar school toe kunnen gaan. Van Ardenne: "Het is belangrijk dat deze kinderen weer in een dagelijkse routine komen en dat zij met leeftijdgenoten in een beschermde omgeving ervaringen uit kunnen wisselen." Nederland helpt met deze bijdrage om in het getroffen gebied alle kinderen zo snel mogelijk weer naar school te kunnen laten gaan. Unicef is de trekker van de uitvoering van de onderwijsprogramma's, waarmee straks weer 11.000 scholen moeten kunnen functioneren, 890.000 kinderen weer naar school kunnen en 27.000 leerkrachten getraind kunnen worden in hoe om te gaan met traumaverwerking.

Inmiddels kunnen steeds meer ontheemden beschikken over tenten; voldoende water en sanitaire voorzieningen in de kampen is er nog niet, maar ook daar wordt met man en macht aan gewerkt door de hulporganisaties. Lastiger is het om de mensen in de hoger gelegen gebieden van onderdak te voorzien, nog voor de winter invalt.

Nederland heeft - inclusief de extra 5 miljoen euro voor onderwijs - in totaal 28 miljoen euro beschikbaar gesteld voor hulpverlening in Pakistan.

bron:BZ