Wat is het geheim van een schone school? Hoe maak je leerlingen bewust dat ze zelf (ook) verantwoordelijk zijn voor een frisse school zonder troep? En wat is de beste methode om zwerfafval op te ruimen? De antwoorden op deze heldere vragen kunnen twee scholen het beste beantwoorden: basisschool Sterre der Zee in Delfzijl en Interconfessionele Scholengemeenschap het Westland in Poeldijk. Deze scholen hebben, na drie maanden van vuilwerende opdrachten, de Schoonste School Wedstrijd 2005 gewonnen!

Zij ontvingen uit handen van directeur Marielle van Aggelen van Stichting Nederland Schoon een geldprijs, te besteden aan een project ter bestrijding van zwerfafval. Leerlingen en schoolpersoneel van ruim 200 scholen hebben de afgelopen drie maanden geprobeerd om hun school zo schoon mogelijk te maken en uiteraard te houden! In drie voorrondes kregen de scholen verschillende opdrachten. In de derde en laatste ronde bezocht een undercover inspectieteam 27 basisscholen en 23 scholen voor voortgezet onderwijs. De 5 schoonste basisscholen en 5 schoonste scholen voor voortgezet onderwijs werden uitgenodigd voor de prijsuitreiking in science centre NEMO in Amsterdam. Bij de  prijsuitreiking ging het uiteindelijk om à©à©n ding: bij welke school lag het minste zwerfafval na afloop van de Schoonste School Wedstrijd?

Prijsuitreiking
Op woensdag 14 december 2005 - werd duidelijk welke school het beste het
zwerfafval  (zoals blikjes, kauwgom, boterhamzakjes, sigarettenpeuken en andere troep) in bedwang kan houden. Onder luid gejuich namen de leerlingen van basisschool Sterre der Zee in Delfzijl en voortgezet onderwijs-school Interconfessionele Scholengemeenschap hetWestland (ISW) in Poeldijk de prijzen in ontvangst: een geldbedrag voor de hele school en een reusachtige gouden afvalbak. Maar het mooiste is natuurlijk dat zij een jaar lang met trots mogen zeggen: wij zijn de Schoonste School van Nederland. Basisschool Sterre der Zee is vorig jaar als tweede geëindigd en heeft nu de eerste plaats veroverd. Basisschool Eben Haëzer in Oldebroek, en basisschool  Speulderbrink in Speuld deelden beide de tweede plaats en namen een geldbedrag in ontvangst. Het Carmel College in Raalte eindigde als school voor voortgezet onderwijs op de tweede plaats en nam ook een geldbedrag in ontvangst. Ook voortgezet onderwijs-school Bonhoeffer College Junior in Enschede ontving een geldbedrag. Zij eindigde als derde.

Stichting Nederland Schoon
Initiatiefnemer Stichting Nederland Schoon wil met deze wedstrijd bereiken dat alle
leerlingen zich meer verantwoordelijk voelen voor zwerfafval in en rondom school.
Zwerfafval is niet alleen een grote ergernis van schoolpersoneel, maar ook van
omwonenden. Deze tweede keer dat de Schoonste School Wedstrijd werd georganiseerd, was
wederom een groot succes.

Stichting Nederland Schoon werd in 1991 door het bedrijfsleven, de ANWB en de NVRD
opgericht. De organisatie houdt zich bezig met de preventie en bestrijding van
zwerfafval. Via De Schoonste School Wedstrijd wil de stichting scholen in heel Nederland aanmoedigen zich actiever in te zetten tegen zwerfafval. Niet alleen tijdens de competitie, maar ook daarna. Van zowel scholieren als schoolpersoneel wordt verwacht dat zij hun steentje bijdragen aan de competitie. Stichting Nederland Schoon wil betrokkenen ervan overtuigen dat een schonere school ook een prettigere school oplevert. Uiteindelijk moet door de actie het zwerfafval in en rondom schoollocaties zichtbaar afnemen.

bron:Stichting Nederland Schoon