Nederland behoort samen met Engeland en Zwitserland tot de drie landen met de beste corporate governance in Europa. Frankrijk verdween uit de top 3, Zwitserland is de opvallende nieuwkomer. Dit is à©à©n van de conclusies uit het onderzoek '2005 Study: Corporate Governance in Europe: what's the outlook?'. Deze studie wordt tweejaarlijks verricht door Heidrick & Struggles Executive Search Consultants. Het meest recente onderzoek wordt deze week gepubliceerd.  

De kring waaruit leden van Raden van Commissarissen worden geworven, blijft volgens het onderzoek in Nederland klein, al is er de laatste jaren sprake van enige uitbreiding. De ondernemingen uit de AEX hebben nu 21 verschillende president-commissarissen, in 2003 waren dat er 18. Ook gelet op hun nauwe onderlinge zakelijke relaties roept dit volgens het onderzoek vragen op over de werkelijke onafhankelijkheid van het toezicht zoals de Code Tabaksblat voorschrijft.  
 
Er zijn in ons land nog steeds te weinig vrouwelijke commissarissen. Nederland scoort met een gemiddelde van 6,8% onder het Europese gemiddelde van 7,3%. 
 
Het onderzoek toont verder aan dat een Commissaris in ons land gemiddeld 45.000 Euro  verdient, een stuk minder dan de Europese norm van 63.500 Euro in 2005. Het salaris van commissarissen is in Europa wel, maar in ons land niet gestegen. De Raad van Commissarissen vergadert in Nederland gemiddeld 9,1 keer per jaar, dat is onder het Europese gemiddelde van 11,6 vergaderingen per jaar. 
 
Leden van Raden van Commissarissen bij Nederlandse bedrijven zijn met een gemiddelde leeftijd van 61,4 jaar de oudste van Europa. De gemiddelde leeftijd van een commissaris in Europa is 58,2 jaar. De studie voorziet weinig verandering op dit vlak, want de gemiddelde leeftijd van nieuwkomers in de Raden van Commissarissen in ons land is 59,5 jaar. Het Europese gemiddelde voor een nieuwkomer is 55,1 jaar.  
 
 
bron:Heidrick & Struggles

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular