"Armoede de wereld uit - de gemeente steunt de VN-Millenniumdoelen". Dat is de tekst op het reusachtige witte spandoek dat zaterdag in het gemeentehuis van Den Haag wordt opgehesen door VNG voorzitter Deetman en minister van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking.  Deetman en van Ardenne geven hiermee het officiële startsein van de Nederlandse White Band Day.

Wereldwijd spannen overheden, organisaties en burgers zich in om aandacht te vragen voor de armoedebestrijding. Vanaf vandaag hangen er in ons land witte spandoeken aan meer dan honderd gemeentehuizen, provinciehuizen en ministeries. Als uitdrukking van solidariteit zullen 125.000 mensen het witte polsbandje dragen. Komende week komen de leiders van vrijwel alle landen bijeen in New York voor de Wereld Top waar over de Millenium Ontwikkelingsdoelen wordt gesproken. Halvering van de extreme armoede in de wereld is à©à©n van die doelen.

In een onderhoud dat hij donderdag 8 september had met VN Secretaris Generaal  Kofi Annan benadrukte Deetman dat gemeenten een onmisbare rol spelen in de bevordering van de mondiale ontwikkeling. Centrale overheden raken hier weliswaar steeds meer van overtuigd, maar van een werkelijk partnerschap met gemeenten en van een formele erkenning van lokale overheden als adviserende instantie binnen de VN is nog steeds geen sprake.

Namens alle Nederlandse gemeenten en een groot aantal maatschappelijke organisaties wenst Deetman minister van Ardenne veel succes in New York, waar ze samen met minister president Balkenende en minister van Buitenlandse Zaken Bot de top zal bijwonen.

bron:VNG