Het kabinet heeft de Nederlandse bijdrage aan de EUFOR-missie in Bosnië-Herzegovina verlengd. De verlenging geldt vanaf 2 juni 2005 voor de duur van twaalf maanden en betreft maximaal 450 militairen.

Dat schrijven de ministers Bot (Buitenlandse Zaken), Kamp (Defensie) en Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de ministers is betrokkenheid van de internationale gemeenschap nog altijd noodzakelijk om bij te dragen aan een veilig en democratischer Bosnië-Herzegovina. 'De stabiliteit van Bosnië-Herzegovina is ook direct van belang voor de Europese Unie', aldus de ministers.

De EUFOR-militairen hebben tot taak de voormalige strijdende partijen in Bosnië-Herzegovina ervan te weerhouden opnieuw in conflict te geraken. Ook zien de militairen toe op de naleving van het Dayton-vredesakkoord van 1995.

De EUFOR-missie is een door de Europese Unie (EU) geleide troepenmacht bestaande uit circa 6000 militairen. De EU nam op 1 december 2004 het commando over van de NAVO-missie SFOR in Bosnië-Herzegovina, onder de naam 'operatie Althea'.

De eerste Nederlandse bijdrage aan EUFOR bestond uit maximaal 530 militairen. De nieuwe bijdrage bestaat uit maximaal 450 militairen en naar verwachting zal vanaf begin 2006 een geleidelijke reductie tot 150 militairen mogelijk zijn.

bron:MinDef