Vandaag is er in Brussel akkoord bereikt over het preventief vaccineren van hobbydieren en buitenuitloop kippen. Gisteren heeft een delegatie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de vaccinatieplannen van Nederland gepresenteerd. Vandaag hebben de lidstaten ingestemd met een voorstel van de Europese commissie.

Minister Veerman is tevreden met het besluit van de Europese Unie. Veerman is een groot voorstander van het vaccineren van dieren tegen dierziektes. Hij heeft zich daar diverse malen sterk voor gemaakt. Veerman ziet het vaccineren van pluimvee als een alternatief voor het ophokken of afschermen van pluimvee. Door de dieren te vaccineren hoeven ze tijdens de trekperiode van de wilde vogels niet meer naar binnen.

 

De commissie heeft vandaag een beschikking ingebracht met diverse voorwaarden. Zo mogen er geen gevaccineerde levende kippen over de grens worden gebracht. Gevaccineerd pluimvee moet in Nederland worden geslacht. Vlees van gevaccineerde dieren mag wel geëxporteerd worden.
Naar alle waarschijnlijkheid kan het vaccineren van pluimvee over circa twee weken beginnen.  Er moet onder andere een vrijstellingsregeling gemaakt worden voor het op de markt brengen van een vaccin.
bron:LNV

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular