Commandeur Hank Ort van de Koninklijke Marine heeft in de ochtend van 12 december in Djibouti als eerste Nederlander het bevel overgenomen van het internationale vlootverband Task Force 150, à©à©n van drie grote maritieme commando's rond het Arabisch Schiereiland. Task Force 150 opereert in het gebied vanaf het Suezkanaal via de kust van Afrika bij Kenia naar Pakistan om in het kader van Enduring Freedom maritiem terrorisme te bestrijden en economische knooppunten te beveiligen.

'Het was een eenvoudige en operationele commando-overdracht', aldus commandeur Ort na de korte ceremonie aan boord van het vertrekkende Franse vlaggenschip. 'Maar dat weerspiegelt prima het daadkrachtige karakter van Task Force 150'. De marineman is verguld met zijn commando: 'We kijken zeer uit naar deze missie. Task Force 150 draagt bij aan een stabiel gebied rondom het Arabisch Schiereiland. Dat is een belangrijke missie en ik vind het een compliment voor Nederland, dat wij hier leiding aan mogen geven'.

Onder zijn commando vallen schepen van Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Pakistan. Ort en zijn staf zijn ingescheept op het vlaggenschip Hr.Ms. De Zeven Provinciën. Naast dit luchtverdedigings- en commandofregat levert Nederland ook het bevoorradingsschip Hr.Ms. Amsterdam en de onderzeeboot Hr.Ms. Bruinvis aan Task Force 150.

bron:MinDef