Deze zomer komen twintig medewerkers van TV Zanzibar (TVZ) naar Hilversum voor een training bij RNTC, het aan de Wereldomroep verbonden internationale opleidingsinstituut. Vanaf 22 augustus verdiepen deze TV-makers zich vier weken lang in onafhankelijke televisiejournalistiek en de verschillende programmaformats die geschikt zijn voor politieke opinievorming en debat.

Op 30 oktober dit jaar kiest Zanzibar voor de derde maal in haar geschiedenis een president en parlement. De komende verkiezingen en de invoering van digitale technieken bij TVZ waren voor het station aanleiding om op zoek te gaan naar een op maat gesneden opleiding voor haar medewerkers. Die vond TVZ via de Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking in het hoger onderwijs, bij RNTC. De financiering van de training is afkomstig uit het budget voor Ontwikkelingssamenwerking.

Onafhankelijke journalistiek
Tijdens de opleiding bij RNTC breiden de programmamakers van TVZ, zowel in de studio als op locatie, hun journalistieke vaardigheden uit. De training richt zich op het maken van interviews en het vertalen van politieke standpunten naar het alledaagse leven van burgers. Ook het werken met digitale apparatuur en de invloed die dat heeft op onderlinge samenwerking komen aan de orde.

De training in Hilversum krijgt in het najaar een vervolg op Zanzibar, bij TVZ. De nadruk zal dan liggen op hoe de training in Hilversum in de praktijk heeft uitgewerkt en welke lessen daaruit getrokken kunnen worden. Bij dit deel van het opleidingstraject worden ook de interne trainers van TVZ betrokken, zodat zij hun medewerkers in de toekomst zelf verder kunnen opleiden.

bron:Radio Nederland Wereldomroep