Nederland heeft een extra bijdrage van 1,5 miljoen euro toegezegd aan het Internationale Rode Kruis (ICRC), een bedrag van 1,5 miljoen euro aan het Wereld Voedsel Programma (WFP) en 300.000 euro aan het Noodhulp Coördinatie Bureau van de VN (OCHA) voor noodhulp aan Libanon. Ook stelt Nederland een bijdrage van 250.000 euro beschikbaar aan het Nederlandse Rode Kruis voor hulp in Libanon.

De Nederlandse bijdrage aan het ICRC is bestemd voor noodhulp aan slachtoffers van het geweld zoals medische zorg, opvang van ontheemden, voedsel, dekens, schoon water, hygiëne kits en keukensets. Het ICRC is een onafhankelijke, neutrale organisatie en heeft een speciaal mandaat om slachtoffers van oorlog en intern conflict te beschermen en hulp te bieden. Vorige week had minister Van Ardenne al één miljoen euro toegezegd aan het ICRC.
De bijdrage aan het WFP wordt vooral gebruikt voor logistieke ondersteuning van de  hulpverlening van de VN, hulporganisaties en de Libanese overheid. Het WFP heeft op logistiek gebied het voortouw vanwege de ruime ervaring op dit terrein. OCHA ontvangt een bijdrage ter versterking van de coördinatie van de hulpverleningsactiviteiten. De noodhulp via het Nederlandse Rode Kruis is onder andere bedoeld voor verbetering van de medische zorg aan Palestijnse vluchtelingen in Libanon. De totale noodhulpbijdrage aan Libanon, die wordt gefinancierd vanuit Ontwikkelingssamenwerking, komt hier mee op ruim
4,5 miljoen euro.

Eerder had minister Van Ardenne al één miljoen euro toegekend aan Unicef en OCHA voor humanitaire hulpverlening in Gaza en de Westbank en een bedrag van 500.000 Euro aan het Nederlandse Rode Kruis voor noodhulp in de Palestijnse gebieden via de Palestijnse Rode Halve Maan. Voor hulpverlening aan Libanese vluchtelingen in Syrië stelde de minister al een bedrag van 250.000 Euro beschikbaar. Nederland geeft daarmee in totaal 6,3 miljoen Euro aan humanitaire hulp als gevolg van recent geweld in de regio.

Verder heeft Nederland toestemming verleend voor de aanschaf van 50 vrachtauto's door het WFP voor Libanon. Het betreft gebruikte Nederlandse niet-militaire DAF vrachtauto's van het ministerie van Defensie die speciaal geschikt zijn in moeilijk begaanbaar terrein en die worden ingezet voor het vervoer van voedsel en noodgoederen. Nederland is een van de grote donoren van het WFP. In 2005 werd vanuit Ontwikkelingssamenwerking circa 95 miljoen euro voor voedselhulp bijgedragen.

bron:BuZa