Tijdens de tiende Wereldkampioenschappen Luchtgitaar spelen in Oulu, Finland heeft Michael 'The Destroyer' Heffels (Roermond) de wereldtitel voor Nederland binnengehaald. Na een ijzersterke vrije rond behield hij na de tweede, verplichte ronde een kleine marge op de nummer 2, Gizzy Guitar uit Nieuw Zeeland. Het Nederlandse succes werd gecompleteerd door de derde plaats van de Amsterdammer 'Pelvis Fenderbender', die zich net als The Destroyer via de kwalificaties op donderdag voor de finale had weten te plaatsen. Aan de World Air Guitar Championships (inclusief kwalificatie) werd deelgenomen door rockers uit 14
landen, waaronder Japan, de Vereningde Staten, Australie en Nieuw-Zeeland.

Finale

Met een ijzersterke vrije ronde heeft Michael Heffels uit Roermond, bijnaam ' The
Destroyer'  voor het eerst de wereldtitel Air Guitar spelen naar Nederland gehaald. Met zijn robot act, gebaseerd op het nummer 'Rock Robot Rock' van Daft Punk veroverde hij zelfs bijna de maximaal haalbare score van 18 punten (17,7), hierbij de concurrentie ver achter zich latend. De tweede ronde, een verplicht nummer dat alle individuele deelnemers dit jaar pas seconden voor het optreden te horen kregen, bleef zijn voorsprong intact. Ter ere van de tiende kampioenschappen diende door de deelnemers geloot te worden uit de verplichte nummers uit de voorafgaande negen edities, waarna dit nummer direct op het podium gespeeld diende te worden.

Het succes van Michael Heffels en de als derde geeindigde Pelvis Fenderbender zorgde er ook voor dat Nederland nu als Rock Country nummer 1 in de Air Guitar wereld te boek staat. De in de voorgaande jaren zeer sterke Amerikanen en Engelsen werden door de Nederlandse deelnemers op grote achterstand gezet. Daarbij komt nog dat de als tweede geindigde kandidate uit Nieuw Zeeland een Nederlandse moeder heeft. Volgend jaar zal de internationale pers daarom Nederlandse voorronden gaan bezoeken om achter het Rock geheim van Nederland te komen.

Volgens The Destroyer, Nederlands Luchtgitaar kampioen in 2004 en tijdens het Nederlands kampioenschap 2005 vlak achter kampioen Tremelo Theun geeindigd, ligt het verschil in het feit dat de Nederlanders dit jaar zijn uitgegaan van uitgekiende acts: 'Het was zichtbaar dat de Nederlandse inbreng Air Guitar op een hoger plan heeft gebracht. Dat was ook de reactie van publiek, pers en mede-deelnemers. Van op techniek gebaseerde acts of acts met veel acrobatiek naar een veel kunstzinniger vorm. Internationaal gezien staan we nu echt aan de top. Niet gek als je bedenkt dat er in zoveel landen met soms vele honderden deelnemers kampioenschappen worden gehouden.'

Voor Pelvis Fenderbender verliepen de kampioenschappen boven verwachting:
'Ik wilde mij eerst alleen plaatsen voor de finale, toen ik daarin echter na de vrije ronde derde stond, ben ik er voor gegaan. Nu is het tijd mijn luchtgitaar op te bergen. Ik heb mijn hoogtepunt qua lucht immers gehaald.' Teleurstellend verliep het kampioenschap daarentegen voor de derde Nederlandse deelnemer Tremelo Theun. Hij kon de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken en eindigde als veertiende. 'Ik kom volgend jaar terug om mij te revancheren', aldus Tremelo Theun (de Jong, Hengelo).

De tiende wereldkampioenschappen Air Guitar werden bezocht door ruim 1500 bezoekers.

Eindstand

1. Michael 'Destroyer'Heffels (Nederland) 34.3
2. Giesela 'Gizzy Guitar' Visser (Nieuw Zeeland) 34.1
3. 'Pelvis Fenderbender' (Nederland) 32.6
4. Takeshi Kongochi (Japan) 31.9
5. Heidi 'Funky Chicken'Leitner (Oostenrijk) 31.8
6. Darrin 'Jimmy Dangles' Smith (Australie) 31.7
7. Miri 'Sonyk-Rok' Park (VS) 31.4
8. Dan 'Bjà¶rn Turoque' Crane (VS) 30.8.
9. Eero 'Oulun oma poika'Ojala (Finland) 29.9
10. Andre Ulriksen (Noorwegen) 29.8
11. Fatima 'The Rockness Monster' Hoang (VS)14.5
12. Katharina 'Leni Krawitzkowsky' Tomaschek (Duitsland) 14.4
13. Antoine 'Monkey Boy' Lebrun (Frankrijk) 14.2
14. Theun 'Tremelo Theun' de Jong (Nederland) 14.0
      Chaitanya 'The Wickerlady' Vembar (VAE) 14.0
16. Elina 'Tarot Woman' Niiranen (Finland) 13.8.

bron:Vergouw Publishers