Uit onderzoek van Radio Nederland Wereldomroep en Maurice de Hond blijkt dat de stemgerechtigden in het buitenland kiezen voor een linkse coalitie, bestaande uit PvdA/SP/GroenLinks (26%). Terwijl de meeste ondervraagden stemmen op de VVD (26%). De strijd om het premierschap is een nek-aan-nek race tussen Balkenende en Bos: ieder 30%.

Onder de Nederlanders in het buitenland is de VVD met 26% dus het grootst. Op de tweede plaats staat de PvdA (20%) en als de derde partij komt het CDA (14%) uit de bus, op de voet gevolgd door GroenLinks (13%).

De peiling is uitgevoerd onder ruim duizend leden van het onderzoekspanel van de Wereldomroep. In het panel zitten Nederlanders die voor lange of korte tijd in het buitenland verblijven. Allochtonenbeleid De ondervraagden zijn ronduit negatief over het Nederlandse allochtonenbeleid; 70% noemt dit beleid mislukt.

De denkbeelden van de islam wordt door bijna de helft (48%) van de Nederlanders in het buitenland gezien als een bedreiging voor de Nederlandse democratie, maar hier staat tegenover dat 30% die bedreiging niet voelt.

Vergrijzing

Een groot aantal Nederlanders in het buitenland (43%) maakt zich zorgen over de toenemende vergrijzing en de financiering van de AOW. Verder zegt 45% dat de omgangsvormen in Nederland en Europa zijn verbeterd door de normen & waarden van premier Balkenende.

bron:Wereldomroep