Op vrijdag 27 mei aanstaande ontvangt het Nederlandse bedrijf Cavendish Kinetics de EUREKA Lynx Award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een innovatieve MKB-onderneming die op financieel, technologisch of commercieel gebied een bijzondere prestatie heeft geleverd à©n participeert in het EUREKA-netwerk.

EUREKA is een Europees netwerk voor het stimuleren van marktgerichte, innovatieve projecten. Cavendish Kinetics ontvangt de prijs tijdens de Interparlementaire Conferentie van EUREKA, op 26 en 27 mei in de Ridderzaal in Den Haag.

Cavendish Kinetics ontvangt de prijs voor het succesvolle EUREKA-project MESCI-I, dat samen met het Institut fà¼r Mikroelektronik uit Stuttgart wordt uitgevoerd. Dit ICT-project behelst het ontwikkelen van een nanoschakelaar met een mechanisch, niet vluchtig geheugen. Door deze zeer kleine schakelaar verbruikt het geheugen een minimale hoeveelheid energie, blijft het functioneren bij hoge temperaturen en werkt het sneller dan de standaard 'niet-vluchtige geheugen technologie'. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor toepassing in de auto-industrie, maar ook in bijvoorbeeld de SIM-kaart van een mobiele telefoon. De technologie kan door chipproducenten worden toegepast zonder te investeren in nieuwe apparatuur. Het project bevindt zich in de eerste fase van marktintroductie.

Nederland is sinds juli vorig jaar voorzitter van EUREKA, dat ten doel heeft de concurrentiepositie van het Europese bedrijfsleven te versterken. Tijdens de Interparlementaire Conferentie op 26 en 27 mei praten parlementsleden van de 35 EUREKA-lidstaten over de rol die het netwerk kan spelen in de European Research Area (ERA). Sprekers zijn onder andere Janez Potoà¨nik, Eurocommissaris voor Science & Research en Laurens Jan Brinkhorst, Minister van Economische Zaken. Op vrijdagmiddag wordt tijdens een persconferentie in perscentrum Nieuwspoort (15.15 uur) de slotresolutie van de conferentie bekendgemaakt. Hierin zijn onder meer de afspraken en voornemens voor meer samenwerking weergegeven. Naast de Lynx Award wordt ook de Lillehammer Award uitgereikt, een prijs voor een bedrijf dat bijdraagt aan een duurzame samenleving. Deze award gaat dit jaar naar een Frans/Spaanse samenwerkingsproject dat een nieuwe milieuvriendelijke batterij op de markt brengt.

bron:NOVEM