Het stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caraïbisch Gebied, Hr.Ms. Van Amstel, heeft zaterdag 27 augustus rond de 2000 kilogram cocaïne onderschept in internationale wateren. De contrabande zat verstopt in het motorvaartuig Sea Atlantic, dat onderweg was van de Benedenwindse Eilanden naar Midden-Amerika.

Nadat de onder Boliviaanse vlag varende Sea Atlantic op enigerlei wijze de aandacht had getrokken kwamen de op Curaà§ao gevestigde drugsbestrijdingsorganisatie CTG 4.4, de Koninklijke Marine en de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba in actie. De jacht op het schip en de uiteindelijke vangst konden worden gerealiseerd door een vruchtbare samenwerking tussen varende en vliegende eenheden van de diverse organisaties.

Zo waren behalve de Van Amstel ook de Fokker 60s van de Koninklijke Luchtmacht, die momenteel op Curaà§ao gestationeerd zijn, bij de vangst betrokken. De diverse eenheden spoorden het schip op en hielden het in de gaten terwijl het door het Caraïbisch gebied voer. In de vroege morgen van 27 augustus ging het Law Enforcement Detachment (een speciaal boarding team van de Amerikaanse Kustwacht dat permanent op het Nederlandse fregat gestationeerd is) aan boord van de Sea Atlantic, bijgestaan door leden van het Maritime Security Team van het fregat. Enkele uren later werden 65 balen cocaïne ontdekt in verborgen compartimenten.

bron:MinDef