De helft van het USAR.NL team assisteert nu ook de lokale autoriteiten bij de medische hulpverlening aan slachtoffers van de aardbeving in Bagh. Omdat een deel van de apparatuur van het USAR-team nog niet beschikbaar is, wordt het ondersteunend en logistiek personeel nu ingezet om hulp te verlenen.

Veel van de gewonden zijn kinderen. De hulp van USAR.NL wordt door de lokale bevolking erg gewaardeerd. De USAR-mensen zetten hun zoekacties naar overlevenden in de stad Bagh en omgeving onverminderd voort. Dit is zo overeengekomen met de militaire autoriteiten in Bagh. Bagh is een stad van circa 100.000 inwoners. Het team kijkt tijdens de zoekacties meteen ook welke aanvullende noodhulp voor de inwoners noodzakelijk is in de komende weken. Dit zal worden doorgegeven aan de VN, zodat deze de hulpgoederen zo goed mogelijk kan verdelen.

Het uithoudingsvermogen van USAR.NL wordt thans flink op de proef gesteld. USAR.NL heeft 3 bussen ter beschikking voor personenvervoer. Er is nu echter 1 bus defect. Het materiaal, dat met het tweede vliegtuig naar Islamabad is gevlogen, is nu onderweg naar Bagh. De vrachtwagen is op 15 kilometer afstand van Islamabad helaas defect gegaan. Er is een vervangende vrachtauto geregeld vanuit Islamabad, waarin al het materiaal is overgeladen. Het materiaal zal naar verwachting nu in de loop van de ochtend in Bagh arriveren. Gisteren werd het optreden van het team bemoeilijkt door hevige regenval. Door het stranden van het aanvullende materiaal door de defecte vrachtwagen moet het team improviseren.

Het moreel van het personeel is goed ondanks de tegenslagen. De operationeel commandant, Jan Bron, heeft nadrukkelijk gezegd trots te zijn op de teamleden om de prestaties, die ze leveren onder deze moeilijke omstandigheden. Contact met het team is spaarzaam omdat alles via de satelliettelefoon gaat.

bron:USAR.NL