De resultaten van vier zeer intensieve wedstrijddagen, waarin de 35 nationale vakkampioenen van Team Nederland streden voor de wereldtitel, zijn bekend. 2 zilveren medailles en 1 bronzen medaille zijn er gevallen. Daarnaast zijn 16 kandidaten beloond met een speciale medaille voor Excellent Vakmanschap. Dit is alleen weggelegd voor degenen die buitengewoon gescoord hebben in de beoordeling en puntentoekenning van hun beroep. De conclusie is dan ook dat Team Nederland goed gescoord heeft tijdens de WorldSkills en trots kan zijn op het behaalde resultaat.

De eer van zilver is natuursteenbewerker Mike Slotboom en bloembinder Jeroen Peeters ten deel gevallen. Brons is voor grafisch ontwerpster Renate Langenhuijsen, die tevens de Best of Nation Award in de wacht sleepte met het hoogste puntenaantal van Team Nederland.

Trots kunnen alle kandidaten zijn over hun deelname aan de wereldkampioenschappen van jong vakmanschap. Gedurende vier dagen hebben zij zich kunnen meten aan de besten ter wereld binnen hun beroep. Een kans die maar weinigen krijgen.

Vrijdag 3 juni keert Team Nederland terug en wordt om 19.15 uur officieel gehuldigd in de Amsterdam ArenA door onder andere Olympisch judoka Mark Huizinga en soapster Nicolette van Dam. Het moment voor ouders, vrienden, collegas en opleiders om de kampioenen warm te onthalen. Niet alleen de directe omgeving van onze kampioenen is hierbij aanwezig, ook politiek, onderwijs en werkgevers komen persoonlijk om hun respect tonen. De officiële huldiging in Amsterdam ArenA is een feestelijke happening waar ruim 700 man verwacht wordt.

Met deelname aan de WorldSkills onderstreept Nederland het belang van het vakmanschap voor de economie en de internationale concurrentiepositie van Nederland. WorldSkills laat zien dat jongeren trots kunnen zijn op een beroep waarbij je met hoofd en handen moet samenwerken en dat je kunt uitblinken in je vak. De deelnemers aan het evenement hebben daarbij een voorbeeldfunctie voor leerlingen van het VMBO en MBO die hun keuze voor de toekomst nog moeten maken. WorldSkills maakt VMBO en MBO leerlingen bewust van de kansen en mogelijkheden binnen opleidingen en het werkveld.

bron:Skills Nederland