In Ulaanbaatar heeft het Nederlandse bedrijf EARS uit Delft zijn Energie en Waterbalans Monitoring Systeem (EWBMS) geïnstalleerd. Het systeem ontvangt elk uur satellietgegevens en levert dagelijks informatie over droogte, vrieskou en biomassa in de uitgestrekte steppe van Mongolië. Door inzicht in het draagvermogen van deze graslanden kunnen betere beslissingen worden genomen over het verplaatsen en eventueel slachten van vee. Het systeem kan zo een bijdrage leveren aan het voorkomen van rampen zoals in de periode 2000-2002, toen eenderde van de veestapel stierf door droge zomers en daarop volgende extreem harde winters.

Mongolië is veertig keer zo groot als Nederland en er wonen slechts 2,5 miljoen mensen. Het land heeft een agrarische economie, grotendeels gebaseerd op nomadische veeteelt. Het EWBMS zal door instanties onder het Ministerie van Natuur & Milieu worden gebruikt om de groei- en graasomstandigheden te bewaken en overbegrazing te voorkomen. Overbegrazing kan leiden tot verwoestijning. Ook klimaatverandering is een factor van betekenis. De Gobi-woestijn bestrijkt al bijna de helft van Mongolië en neemt in omvang toe. Dit verschijnsel vormt een ernstige bedreiging voor de veeteelt sector en de natuur in het algemeen.

 

Het Nederlandse systeem levert dagelijks kaarten van temperatuur, straling, neerslag en verdamping over het hele grondgebied. Deze worden afgeleid uit beelden van de Chinese FY2c satelliet, waarvan de gegevens ieder uur worden ontvangen en bewerkt. In aanvulling daarop worden producten ontwikkeld die informatie geven over droogte, de groei van het gras en de hoeveelheid vee die daar op kan grazen. Omdat in de winter het vee gewoon buiten staat en voedsel moet vinden onder de sneeuw, wordt ook de dikte van het sneeuwdek en de eventuele aanwezigheid van een ijskorst afgeleid.

 

Naar verwachting zal de geleverde informatie een belangrijke bijdrage leveren aan de besluitvorming van de overheid rond het beheer van de extensieve graslanden en het daarop grazende vee. Zo kan bij ongunstige omstandigheden tijdig worden besloten tot het slachten van meer vee. Dit is verre te verkiezen boven het sterven van dieren door gebrek aan voedsel en kou. Mongolië verloor 30% van zijn veestapel toen het door droge zomers en strenge winters werd geteisterd in de periode 2000-2002.

 

Volgens EARS directeur Rosema kan het heel koud zijn in Mongolië. 'Toen wij voor het eerst aankwamen in de hoofstad Ulaanbaatar was het 37 graden onder nul. Net een vrieshuis. Als je buiten stil blijft staan verstijf je. Elke auto is dan een taxi, want de locale bevolking verdient graag wat bij'.

 

Het systeem werd vandaag geinitieerd door Staatssecretaris Enkhmandakh. Ter gelegenheid van zijn bezoek zei hij dat Mongolië een hoge prioriteit geeft aan verbetering van de informatievoorziening door middel van aardobservatie. Hij prees de samenwerking tussen de Mongoolse instituten en het Nederlandse consortium, bestaande uit Haskoning (Nijmegen), EARS (Delft), ITC (Enschede) en Hofung (Den Haag, Beijing). Ook sprak hij zijn waardering uit voor de Nederlandse regering die het project financieel ondersteunt.

 

bron:Ears

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular