Een groot aantal Nederlandse sporters neemt van zaterdag 23 tot en met vrijdag 29 juli 2005 deel aan de Koninkrijksspelen. Dit evenement, met jeugdige sporters van het Koninkrijk der Nederlanden wordt iedere twee jaar gehouden. Ditmaal is Curaà§ao de gastheer. Maar liefst 118 sporters gaan de Nederlandse eer verdedigen.

Bij de Koninkrijksspelen, die om de twee jaar plaatsvinden, staan negen sporten op het programma: atletiek, basketball, bowling, honkbal, judo, softbal, tennis, voetbal en volleybal.
 
Het niveau wordt aangepast aan het hoogste niveau op de Antillen en Aruba, met uitzondering van honkbal, softbal, basketball en een aantal atletiekonderdelen, waar het om de top in de betreffende leeftijdsklasse gaat. Deelname aan het evenement is voor talenten een onderdeel van hun opleiding tot topsporter. Oud-toproeier Henk-Jan Zwolle is voor de derde keer Chef de Mission.
 
Los van de sportieve strijd zijn de Koninkrijksspelen ook vooral bedoeld om het wederzijds respect en waardering en de saamhorigheidsgevoelens tussen de Nederlandse jeugd en de andere delen van het koninkrijk te versterken. Door de aanwezigheid van Koningin Beatrix krijgen de Koninkrijksspelen dit jaar een extra tintje.
 
NOC*NSF