Op woensdag 8 juni, World Oceans Day, vindt op de Dam in Amsterdam een groot walvisprotest plaats. Het evenement wordt georganiseerd door Whalewatch, een internationale coalitie van ruim 140 dierenbeschermingsorganisaties, die strijdt tegen hervatting van de walvisjacht. Talloze Nederlandse acteurs zullen op de Dam aanwezig zijn om aandacht te vragen voor het lot van de walvis.

Op de Dam zal een levensechte walvis van ruim 13 meter lang liggen. Jagers hebben de walvis geraakt met een harpoen en hij vecht voor zijn leven. Langzaam sijpelt een grote plas bloed uit zijn wonden. Tegen deze wreedheid protesteren op de Dam Jon van Eerd, Nelly Frijda, Sander de Heer, Karen van Holst Pellekaan (als Bep Brul, haar personage uit Loenatik), Inge Iepenburg, Vera Mann, Marian Mudder, Frans Mulder, Tony Neef, Liz Snoijink, Dominique van Vliet en Maaike Widdershoven.

Aanleiding voor het evenement op de Dam is de jaarlijkse vergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC), die van 20 t/m 24 juni plaatsvindt in Ulsan, Korea. Tijdens deze vergadering wordt mogelijk gestemd over een voorstel dat hervatting van de commerciële walvisjacht mogelijk maakt.

Voor het eerst sinds het verbod op de commerciële walvisjacht in 1986 van kracht werd, dreigen landen die voor de walvisjacht zijn een meerderheid te vormen binnen de IWC. Whalewatch wil voorkomen dat tijdens de vergadering een compromis wordt gesloten dat kan leiden tot de hervatting van de jacht. Nederland is een van de grootste pleitbezorgers voor zo'n compromis. Whalewatch is voor behoud van het huidige vangstverbod en roept op een einde te maken aan alle vormen van commerciële en wetenschappelijke walvisjacht. Volgens de dierenbeschermers is er geen diervriendelijke manier om midden op zee een walvis te doden.

Sinds het walvisjachtverbod van kracht werd, zijn wereldwijd al meer dan 25.000 walvissen gedood. Noorwegen, Japan en IJsland hebben aangekondigd dit jaar ruim 1500 walvissen te doden.

Ook in andere landen zetten beroemdheden zich in voor de Whalewatch-campagne, waaronder Sir David Attenborough (BBC-programmamaker), acteur Brian Blessed (I Claudius, Blackadder), Oscar- en Golden Globe winnaars Dame Judi Dench en Jeremy Irons, actrice Julie Walters (Harry Potter), kok Ken Hom, Ken Livingstone (burgemeester van Londen), singer-songwriter Lisa B, actrice Miranda Richardson (Blackadder) en acteur Ted Danson (Cheers).

bron:WSPA