In aantal zijn ze niet indrukwekkend, maar dat hoeft ook niet. De Nederlandse politiemensen die straks bij het WK voetbal in Duitsland worden ingezet moeten het niet hebben van machtsvertoon en grof geweld. De 'spotters' die de Oranje-supporters in de gaten gaan houden, zijn meer van de 'Dutch approach'. "Over het algemeen is ons wapen de mond."Henk Groenevelt, sinds 1997 hoofd van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme (CIV), gaat in deze functie voor de vierde keer naar een groot voetbaltoernooi. Hij leidt een achttienkoppig team van spotters en coördinatoren, dat de lokale autoriteiten bijstaat. Ook van andere Europese landen komen politiemensen naar Duitsland, in totaal ongeveer 350.

Simpele dingen
Het voordeel: ze kennen de (probleem)supporters, spreken dezelfde taal en zijn bekend met hun gedrag. "Zo pikten mensen van ons er twee jaar terug bij het EK in Portugal een paar zakkenrollers uit", herinnert Groenevelt zich. "Het waren Portugezen die zich in het oranje onopvallend tussen de Nederlandse fans dachten te begeven. Maar voor de Nederlandse agenten waren ze wel degelijk verdacht."Het zijn soms simpele dingen waardoor een agent attent wordt. Bij voorbeeld als hij iemand Nederlands hoort spreken die zich niet net als de meesten in het oranje heeft gekleed. "Dan maken we een praatje met diegene en vragen we waarom hij er is en of hij zich kan identificeren." De Nederlanders hebben in Duitsland geen bevoegdheden, maar er zijn altijd Duitse collega's bij die wel om identiteitspapieren mogen vragen.Er is de Nederlanders veel aan gelegen om incidenten te voorkomen. Vaak zijn dreigende incidenten te voorkomen door tijdig met de betrokkenen te gaan praten. De collega's van Groenevelt komen vanwege hun kleding op het oog sympathiek over. Geen uniform, maar een blauw poloshirt. Herkenbaar als lid van het politieteam, maar niet provocerend.
Dutch Approach
Groenevelt merkte al dat men in Duitsland wel gecharmeerd is van deze 'Dutch approach', waarbij agenten niet direct in de volle gevechtsuitrusting klaar staan. "De Duitsers willen tijdens het WK een bepaalde sfeer creëren, ze zijn vast van plan het vriendelijk te gaan doen. Agenten worden nu ook getraind als 'communicator', dat geeft mij hoop dat men erin slaagt die feestelijke sfeer te maken", aldus Groenevelt.De samenstelling van zijn eigen team is niet zo maar even vastgesteld. Ook zij zijn getraind. Wat dat betreft is Groenevelt net een bondscoach. "Twee jaar geleden zijn ze al geselecteerd, nog voordat het Nederlands elftal zich had gekwalificeerd. Zo ben ik nu ook alweer bezig met een team voor 2008."
Risicosupporters
"De mensen die meegaan naar Duitsland, houden zich dagelijks bezig met voetbal. Ze zijn afkomstig uit diverse regio's, maar hebben al samengewerkt bij wedstrijden van Oranje. Een belangrijke eis om in het team te kunnen functioneren is dat ze de risicosupporters in hun eigen gebied kennen." Van het politieteam worden tijdens het toernooi vier dingen gevraagd. "We moeten informatie verzamelen, risicosupporters spotten, hen uit de anonimiteit halen en we moeten aan crowdcontrol doen", somt Groenevelt op. "In Portugal kwamen we zestig of zeventig risicosupporters van verschillende clubs tegen. Die mensen vielen ons op omdat ze geen oranje kleren droegen, maar wel Nederlands spraken. Door met hen in contact te komen, halen we ze uit de anonimiteit. We weten vervolgens wie ze zijn. De echte Oranjefans staan goed bekend, ook in het buitenland."
'Crowdcontrol'
Groenevelt is gelukkig als zijn mensen er in een speelstad in slagen het gedrag van een groep supporters positief te beïnvloeden.
Het is de 'crowdcontrol' die soms moeilijk, maar altijd erg belangrijk is. "Met twee mensen bereik je soms meer dan met een peleton ME", weet Groenevelt uit ervaring. Zijn mannen hebben weliswaar geen bevoegdheden, maar dat is geen punt. "Sterker nog, ik zou het niet eens willen. Op een andere cultuur kun je niet het Nederlandse rechtssysteem loslaten. In het algemeen is ons wapen de mond. En dat is meestal wel genoeg."
 
bron:NPI