In Noorwegen wordt van 23 mei tot en met 17 juni 2005 de oefening Iron Sword gehouden. Dit is een oefening van de landcomponent van de Nato Response Force (NRF) 4. Deze landcomponent bestaat uit 6.000 militairen en is voornamelijk uit Nederlandse eenheden opgebouwd. Naast Nederland nemen onder meer Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en Denemarken deel aan de oefening. 

Iron Sword is à©à©n van de grootste oefeningen voor de landmacht, sinds de focus op expeditionair optreden is komen te liggen. Het overgrote deel van de deelnemende Nederlandse militairen is afkomstig van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte. Hoewel het operationele gedeelte van de oefening zich voornamelijk in Noorwegen afspeelt, begint Iron Sword al in Nederland met het verplaatsen van troepen en materieel. Eà©n van de hoofddoelen van de oefening is het testen van deze verplaatsingen en alle logistieke processen rondom de NRF. Dit zijn immers cruciale randvoorwaarden voor het goed uitvoeren van expeditionair optreden.  
 
De Nato Response Force is een internationale troepenmacht die binnen dertig dagen in een willekeurig crisisgebied, waar ook ter wereld moet kunnen zijn. Sinds tot oprichting van de NRF is besloten, in 2002 in Praag, is deze eenheid uitgebouwd tot een troepenmacht van in totaal 17.000 militairen. De militairen zijn afkomstig van de marine, landmacht en luchtmacht van verschillende NAVO lidstaten. In 2006 moet dit aantal uitgebreid zijn naar 20.000.  
 
bron:MinDef