De Koninklijke Marine vervult een belangrijke rol in de NAVO-oefening Brilliant Midas (BM06), die van 29 september tot 13 oktober wordt gehouden in het westelijk deel van de Middellandse Zee. Ze vormt de kern van de oefentegenstander van de NATO Response Force (NRF).

BM06 is een grote NAVO-oefening met onder meer als doel om de staf van de maritieme component van de NRF te certificeren. De Nederlandse bijdrage bestaat uit de Luchtverdedigings- en Commandofregatten Hr.Ms. Zeven Provinciën en Hr.Ms. De Ruyter, het bevoorradingsschip Hr.Ms. Amsterdam en de onderzeeboot Hr.Ms. Walrus.

Tijdens de oefening zullen de KM-eenheden – samen met Amerikaanse, Franse, Griekse en Turkse schepen – als oefentegenstander (OPFOR) van NRF 8 opereren en daarbij geducht weerwerk bieden. OPFOR staat onder bevel van de commandant van Hr.Ms. De Ruyter, die daartoe een internationale NAVO-staf aan boord heeft geëmbarkeerd.

BM06 dient tevens als eerste varende kennismaking ("bootjesreis") voor de eerstejaars Adelborsten van het Koninklijk Instituut voor de Marine die op de fregatten en het bevoorradingsschip meevaren.

bron:MinDef